Home Novosti BiH Mehmedović pita Čovića i HNS: Zar niste shvatili poruku 504 europska parlamentarca?

Mehmedović pita Čovića i HNS: Zar niste shvatili poruku 504 europska parlamentarca?

Ima nešto novo što su Dragan Čović i kompanija previdjeli.

Poslanik SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Šemsudin Mehmedović putem svog Facebook profila je prokomentarisao zaključke HNS rekavši kako u njima nema ničega novog osim zahtjeva za obnovu Herceg-Bosne.

On dodaje kako se time može povući paralela sa krajem 1993. i početkom 1994. godine kada su “izmilili svi Blajburški, i ravnogorski miševi, potpomognuti domaćim pomagačima, i uz podršku međunarodnih lobista kada su pravili razne planove za uspostavu mira-podjelu Bosne”

Mehmedović tvrdi da je danas sve isto samo su akteri drugačiji, te je dodao da je prije nekoliko dana predvidio ovakav rasplet događaja jer je, kako kaže, to bio logičan slijed poteza Dragana Čovića nadajući se sinergiji sa Miloradom Dodikom.

– No, ima nešto novo što su Dragan Čović i kompanija previdjeli. Previdjeli su činjenicu da je Bosna, odnosno bosanska nacija, danas mnogo organiziranija i snažnija i kao društvo i kao država nego što je bila kada je građena hrvatska paradržava “Herceg-Bosna”. Povijesna težnja za brisanjem Bošnjaštva, nakon toga brisanjem građanskog elementa pokušava se održati cementiranom etnička podjela BH društva, no međutim danas je snažnije građansko društvo već Bošnjački etnički elemenat Bosne, i to ohrabruje. To su zanemarili, napisao je Mehmedović.

Mehmedović dodaje kako obnova Herceg-Bosne nije moguća zato što je državna i nacionalna svijest legitimnih bosanskih građana na mnogo višoj razini nego što je bila devedesetih.

Niste shvatili poruku 504 europska parlamentarca, koji su jasno podcrtali da Europa neće tolerirati prepreke i opstrukcije za normalno funkcioniranje bosanske države te osudili secesionizam Milorada Dodika zahtjevom Evropskom vijeću da njemu i njegovim suradnicima uvede sankcije? Niste shvatili ni promjene u Njemačkoj administraciji, možda vam pojasni Viola fon Kramon iz zelenih, ili možda vam pojasni Boris Johnson, Premijer Engleske. Mislim da će vam se objasniti samo, samo treba biti strpljiv, kaže Mehmedović.

Na kraju je podsjetio na slijedeće:

1) Bosna je punopravna članica UN, to znači Bosna je neupitna!

2) Bosna je spremna za novi politički dogovor o izgradnji Ustava

slobodnog društva, na temelju provedbe sudskih presuda,

kakomeđunarodnih tako i domaćih, samo kao građanska

država, poštujući posebnost svakog čovjeka ili etničke

skupine, kao i svaka druga normalna EU država!

3) Bosanci su pokazali da znaju kako se organizovati kada im prijete opasnosti od genocida i udruženog zločinačkog poduhvata! Nećete nas dovesti u situaciju ponavljanja GENOCIDA ili UZP-a!

4) Bosna ne smije sebi dozvoliti u nekim novim reorganizacijama države da ne može zaštititi svoje građane i nacionalno bogatstvo, koje joj susjedi godinama bespravno uzurpiraju, a politički sateliti u BiH im koriste za pokrivanje tih nečasnih radnji!

5) Nacionalna ali državotvorna bosanska svijest snažnija i spremnija je danas nego ikada prije, i to nas obavezuje da se borimo svim dozvoljenim sredstvima za suverenitet i teritorijalni integritet bosanske države!

6) Nikada Bosna nije imala ovako jaku svoju bosansku dijasporu na svim meridijanima svijeta, dijasporu koju uvažavaju društva i države svijeta, jer su naši bosanci oličenje civilizacijskih vrijednosti, ma gdje bili!

7) Bosanci imaju svoj državotvorni minimum ispod kojeg neće pristati ni pod kojim uslovima, i koji nijedan pojedinac ili grupa ne smije preći, kada je u pitanju zaštita interesa države Bosne!

(Oslobođenje)