Home Novosti BiH “JEDINI LEGALAN NAČIN DA SE…”: Iz Ambasade SAD-a u Sarajevu žestoko napali...

“JEDINI LEGALAN NAČIN DA SE…”: Iz Ambasade SAD-a u Sarajevu žestoko napali prijedloge iz Laktaša

“Čini se da je jezik koji se odnosi na skeniranje glasačkih listića osmišljen tako da sačuva opcije za izbornu prevaru koja je mučila izbore u oktobru 2022., a ne da osigura da se glasački listić svakog građanina računa kao da”.

Iz Ambasade SAD u BiH danas su saopćili da “prijedlozi sadržani u dokumentu napisanom u Laktašima 18. januara govore mnogo o izborima, a vrlo malo o izbornom integritetu”.

“Kao što su Sjedinjene Američke Države već napomenule, jedini legalan način da se odgovori na presude Evropskog suda za ljudska prava u vezi sa Predsjedništvom je kroz ustavne amandmane”, navode:

“Drugi prijedlozi u dokumentu bi ojačali postojeći neodgovorni sistem i pomjerili stranačku politiku u Bosni i Hercegovini ka oligarhiji, što je upravo pogrešan smjer za demokratiju u zemlji.”

Pišu da se “čini da je jezik koji se odnosi na skeniranje glasačkih listića osmišljen tako da sačuva opcije za izbornu prevaru koja je mučila izbore u oktobru 2022., a ne da osigura da se glasački listić svakog građanina računa kao dat”.

“Konačno, reforma biračkih odbora koja smanjuje kontrolu političkih stranaka nad ovim tijelima od suštinskog je značaja za jačanje demokratije u zemlji.”