Home Novosti BiH JOSEP BORRELL ODGOVORIO IZETBEGOVIĆU I ZVIZDIĆU: “Povlačenje iz pregovora neće biti prihvatljiva...

JOSEP BORRELL ODGOVORIO IZETBEGOVIĆU I ZVIZDIĆU: “Povlačenje iz pregovora neće biti prihvatljiva opcija; budite uvjereni…”

da će moj tim u Evropskoj službi za vanjske poslove i Specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini nastaviti sa uključivanjem i olakšavanjem dijaloga, kako o političkoj krizi, tako i o ustavnoj i izbornoj reformi, u bliskoj koordinaciji sa svim međunarodnim partnerima, uključujući Sjedinjenih Država i Ured visokog predstavnika.

Visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell odgovorio je na pismo predsjedavajućeg Zastupničkog doma PSBiH Denisa Zvizdića i lidera SDA Bakira Izetbegovića.

Pismo je na Twitteru podijelio Zvizdić uz komentar: “Jasna i nedvosmislena opredijeljenost Evropske unije prema EU perspektivi Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje”.

Podsjetimo, Izetbegović i Zvizdić su 25 oktobra 2021. godine uputili pismo na nekoliko adresa Europske unije i SAD-a, između ostalog i predsjednicima Vijeća Evrope i Evropske komisije, kao i Josepu Borrellu.

Odgovor Borrella prenosimo u cijelosti:

“Hvala vam na pismima od 25. oktobra koja ste uputili predsjednicima Evropskog vijeća i Evropske komisije, kao i meni. Dozvolite mi da odgovorim iu njihovo ime. EU pomno prati situaciju u Bosni i Hercegovini. Dozvolite mi da ponovim nedvosmislenu opredijeljenost EU prema EU perspektivi Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje.

Blokade su neprihvatljive

Obnavljanje izvršnog mandata operacije Althea od strane Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda u novembru 2021. godine još jednom potvrđuje nepokolebljivu opredijeljenost EU da podrži vlasti Bosne i Hercegovine u osiguravanju sigurnog i bezbjednog okruženja.

EU je duboko zabrinuta zbog produžene političke krize i blokade državnih institucija, što je neprihvatljivo.

Razgovarao sam o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini sa ministrima vanjskih poslova EU u novembru i nastavit ćemo pratiti situaciju. Ministri vanjskih poslova istakli su potrebu da se svi politički akteri odreknu provokativne retorike i djelovanja koja izaziva podjele, da nastave dijalog i pozabave se pitanjima koja uporno podstiču tenzije u zemlji.

Sve političke stranke treba da se vrate u državne institucije u punom kapacitetu i doprinesu dobrom funkcionisanju Parlamentarne skupštine, Predsjedništva i Vijeća ministara.

Povlačenje iz pregovora nije opcija

Sada je hitno da se Bosna i Hercegovina preusmjeri na te reforme, što će joj omogućiti da se pozabavi 14 ključnih prioriteta Komisije za mišljenje i napreduje na putu prema EU, u skladu sa očekivanjima svih građana. S tim u vezi, pozivam na vaš puni angažman u unapređenju pregovora o ustavnoj i izbornoj reformi, koju EU također aktivno podržava. Povlačenje iz pregovora neće biti prihvatljiva opcija.

Budite uvjereni da će moj tim u Evropskoj službi za vanjske poslove i Specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini nastaviti sa uključivanjem i olakšavanjem dijaloga, kako o političkoj krizi, tako i o ustavnoj i izbornoj reformi, u bliskoj koordinaciji sa svim međunarodnim partnerima, uključujući Sjedinjenih Država i Ured visokog predstavnika. Međutim, rješavanje oba problema morat će doći od lidera Bosne i Hercegovine i zahtijevat će odlučnost da se upusti u kompromis i političku hrabrost.

S poštovanjem, Josep Borrell Fontelles”, navodi se u pismu.

(SB)