Home Novosti BiH KARTE SU OTVORENE: Pogledajte HNS-ove konačne prijedloge izmjena Izbornog zakona BiH i...

KARTE SU OTVORENE: Pogledajte HNS-ove konačne prijedloge izmjena Izbornog zakona BiH i Ustava BiH (FOTO)

Članice Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH usaglasile su konačan prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH i izmjena Ustava BiH.

Prijedlog su dostavile Ambasadi SAD u BiH, Delegaciji EU u BiH i političkim strankama, učesnicama pregovora o izbornoj reformi.

Portal Bild.ba, inače blizak HDZ-u BiH, objavio je danas ovaj prijedlog koji se odnosi na popunu domova naroda FBiH i BiH, te izbor članova Predsjedništva BiH.

Radi se o šest dokumenata, dva modela izbora članova Predsjedništva – jedan direktni i jedan indirektni. Dva dokumenta odnose se na Federalni, a dva na Državni dom naroda. Jedan se odnosi na ograničene izmjene Ustava BiH.

– Zajednički i jedinstven stav je da je to ona linija ispod koje niko od nas neće ići. Ta donja linija predstavlja “legitimno predstavljanje” i konstitutivnost i ravnopravnost naroda u minimumu – kaže predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović.

Prema riječima predsjednika HSS-a BiH Marija Karamatića, pregovarački proces ide svome kraju, a za 20-ak dana, kako je naveo, “znat će se ima li od ove zemlje išta ili nema”.

– Tu ćemo završiti priču o nekoj budućnosti BiH je li ona svijetla i jesu li zadovoljni svi konstitutivni narodi i građani ili je ona jedna tvorba koja se nalazi pred raspadom – rekao je Karamatić.

(SB)