Home Novosti BiH OGLASILI SE IZ SDP-a: “O BiH se neće odlučivati po beogradskim, zagrebačkim...

OGLASILI SE IZ SDP-a: “O BiH se neće odlučivati po beogradskim, zagrebačkim i istanbulskim rezidencijama”

– Pozvali su Republiku Tursku da slijedi put NATO saveznika Sjedinjenih Američkih Država i uvede sankcije Miloradu Dodiku, njegovim finansijerima, ali i akterima iz Srbije koji surađuju s Dodikom. To je idealna prilika da Turska i djelom potvrdi deklarativnu podršku Bosni i Hercegovini.

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine na vrijeme želi upozoriti kako za nas bilo kakav dogovor između predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdogana i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o Bosni i Hercegovini nije obavezujući.

“Bosna i Hercegovina ima svoje institucije, koje su, uprkos brojnim manama i problemima u funkcioniranju, ipak naše državne institucije. Samo one potvrđuju suverenost i nezavisnost, zbog čega se moraju čuvati, poštovati i izgrađivati. Bosna i Hercegovina neće nikome služiti za potkusurivanje i neće se o nama odlučivati kao na Berlinskom kongresu. Zato, bilo kakvi dogovori lidera dvije tuđinske zemlje o medijatorstvu, kao i najava da će dovesti navodne etničke lidere za isti stol u Beogradu ili Istanbulu, odnosno, izvan Bosne i Hercegovine, nije i ne može biti put očuvanja institucija Bosne i Hercegovine. O Bosni i Hercegovini se može i mora odlučivati u njenom Parlamentu, a nikako po beogradskim, zagrebačkim i istanbulskim rezidencijama”, saopćeno je iz SDP-a.

Pozvali su Republiku Tursku da slijedi put NATO saveznika Sjedinjenih Američkih Država i uvede sankcije Miloradu Dodiku, njegovim finansijerima, ali i akterima iz Srbije koji surađuju s Dodikom. To je idealna prilika da Turska i djelom potvrdi deklarativnu podršku Bosni i Hercegovini.

“Sankcijama prema rušiteljima Bosne i Hercegovine i onima koji ih podržavaju, umjesto davanjem vjetra u leđa rastakanju Bosne i Hercegovine svođenjem rješenja krize na dogovor plemenskih vođa, pokazuje se koliki je ko prijatelj našoj zemlji i njenim građanima. Na kraju, kakav se uopšte dogovor s Aleksandrom Vučićem može postići u korist Bosne i Hercegovine?

Bez obzira na vaninstitucionalne pokušaje derogiranja državnih kapaciteta Bosne i Hercegovine, Turska, Srbija a i Hrvatska moraju znati da su za izmjene Ustava BiH nužne ruke i opozicionih stranaka koje su se na inicijativu SDP-a BiH okupile oko jedinstvenih principa zaštite države. Zato dogovori navodnih plemenskih lidera otpadaju kao opcija, a deblokada institucija i pregovori u Parlamentu BiH su jedini ispravan put za našu državu. SDP neće popustiti niti milimetar od stava da se o Bosni i Hercegovini odlučuje u Bosni i Hercegovini, a da su svi pregovori tek uvod jedinoj obvezujućoj diskusiji u Parlamentu Bosne i Hercegovine”, dodaje se u saopćenju.