Home Novosti Kina opet na strani negatora genocida u Srebrenici

Kina opet na strani negatora genocida u Srebrenici

Vlada RS-a je nedavno imenovala članove tzv. Komisija za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu od 1991. do 1995. i za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995.

Na čelu komisija su Izraelci, za Srebrenicu Gideon Grajf, a za Sarajevo Rafael Izraeli. Osim Grajfa, članovi Komisije za Srebrenicu su Adenrelo Sinaba iz Nigerije, Јukiosa Јapa, Rodžer Bajat iz Australije, Zeng Јi iz Kine, Đuzepe Zakarija iz Italije, Markus Golbarh iz Njemačke, Lorens Almarfrens iz SAD-a i Marija Đurić iz Srbije. Članovi Komisije za Sarajevo, pored Izraelija, su Volter Manusek iz Austrije, Lorens Almarfrens, Darko Tanasković, iz Srbije, Đuzepe Zakarija, Viktor Bezučenko iz Rusije i Patrih Bario.

Reakcija Italije

Jedina ambasada koja se do sada oglasila po ovom pitanju i ogradila od člana koji dolazi iz te države je Italija.

“Imenovanje gospodina Đuzepea Zakarije za člana navedenih komisija plod je samostalne odluke Vlade RS-a, za koju je Ambasada saznala iz lokalnih medija. U vezi s tim, prigodno je precizirati da italijanska Vlada apsolutno nije bila uključena u ovo imenovanje”, kazali su za Vijesti.ba u italijanskoj Ambasadi i dodali da je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju u godinama svoga rada obavio posao od fundamentalnog značaja u korist pravde i borbe protiv nekažnjivosti.

“Italija je uvijek poštivala odluke Suda i podržavala njegove aktivnosti i kroz učešće eminentnih sudija, koji su u određenim fazama rada i predsjedavali sudom, kao što su Antonio Cassese i Fausto Pocar“, naveli su iz italijanske Ambasade.

Reagirali OHR i Ambasada SAD

“Međunarodni sud pravde i Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju zaključili su da je u Srebrenici počinjen genocid. Potrebno je da svi poštuju ove sudske odluke, hrabro se suoče s prošlošću i prihvate istinu, bez obzira koliko je ona bolna”, kazali su za Vijesti.ba iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a u Sarajevu.

“OHR podsjeća da je Upravni odbor Vijeća za provedbu mira još u decembru 2018. osudio odbacivanje izvještaja Republike Srpske o Srebrenici iz 2004. godine od strane Narodne skupštine RS i formiranje novih komisija za istraživanje ratnih dešavanja u Srebrenici i Sarajevu. Upravni odbor Vijeća za provedbu mira je također ponovio da su međunarodni i nacionalni sudovi dešavanja u Srebrenici između 10. i 19. jula 1995. decidirano okarakterizirali kao genocid”, kazao je za naš portal glasnogovornik OHR-a Mario Brkić.

Kina na strani negatora

Jedan od upita koji su Vijesti.ba uputile istog dana, bio je onaj ambasadi Kine u BiH. Do zaključenja ovog teksta odgovor nije stigao. A njihov državljanina Zeng Јi je član tzv. Komisije za Srebrenicu.

Šutnja Kineza mnoge ne čudi, obzirom da je ova zemlja bila među rijetkim koje u julu 2015.godine nisu dale podršku usvajanju Rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija o Srebrenici. Podsjećamo, tu Rezoluciji je predložila Velika Britanija, a podržale Sjedinjene Američke Države i zemlje Evropske unije.

Samo dvije od pet stalnih članica Vijeća nisu podržale Rezoluciji, bile su to Rusija i Kina.

(Vijesti.ba)