Home Novosti BiH KLOKIĆ OTKRIO DODIKOV PLAN: “Pristupanje Bosne i Hercegovine `Otvorenom Balkanu` u ovoj...

KLOKIĆ OTKRIO DODIKOV PLAN: “Pristupanje Bosne i Hercegovine `Otvorenom Balkanu` u ovoj godini…”

“RS u tom procesu treba biti oprezna i čuvati nadležnosti koje su joj date Dejtonskim mirovnim sporazumom i Ustavom BiH”, kazao je Klokić.

Ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić očekuje da BiH u ovoj godini pristupi inicijativi predsjednika Srbije Aleksandra Vučića “Otvoreni Balkan”.

– Političko Sarajevo je bilo protiv, a privrednici iz Federacije BiH za ovu inicijativu koja znači otvorenost granica, lakši protok robe i usluga, a u cilju da privrednici imaju bolje privredne aktivnosti, što bi osjetili i građani, rekao je Klokić u intervjuu Srni.

On smatra da se promjenom političkih struktura na nivou BiH stvaraju uslovi da se ponovo pokrene pitanje pristupanja BiH inicijativi “Otvoreni Balkan”, za koju je Republika Srpska od početka zainteresovana.

– Ako su Srbija i Albanija mogle da pređu neke dugogodišnje razlike zašto ne bi i mi u BiH mogli da se okrenemo dobroj inicijativi koja donosi korist i građanima i privredi, rekao je Klokić.

On vjeruje da i kandidatski status, koji je BiH dobila krajem prošle godine, donosi određene šanse, ali da RS u tom procesu treba biti oprezna i čuvati nadležnosti koje su joj date Dejtonskim mirovnim sporazumom i Ustavom BiH.

– BiH je definisana Dejtonskim mirovnim sporazumom i Ustavom BiH i u okviru tih nadležnosti treba da se krećemo putem EU. Institucije Srpske koje imaju obavezu da donose zakonska rješenja u skladu sa evropskim direktivama to će i izvršavati, a ne da se formiraju neke nove institucije na nivou BiH koje će biti samo prilika za zapošljavanje, a neće ništa raditi. Јedna od takvih je Agencija za koncesije BiH koja godinama nijednu koncesiju nije izdala, a ima zaposlene, kazao je Klokić.

(SB)