Home Novosti BiH Ko je sutkinja Sena Uzunović koja je preuzela suđenje Miloradu Dodiku

Ko je sutkinja Sena Uzunović koja je preuzela suđenje Miloradu Dodiku

Sudija Suda Bosne i Hercegovine Mirsad Strika, koji je do sada vodio sudski proces protiv predsjednika RS-a Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika RS-a Miloša Lukića, odlazi u penziju pa će “palicu” preuzima sutkinja Sena Uzunović. Treba istaći da je Dodikova odbrana ranije tražila izuzeće sedam sudija, između ostalih i Mirsada Strike. No, Sud Bosne i Hercegovine je odbio ovaj zahtjev.

Na radost Dodikove odbrane, Strika je sam odlučio napustiti ovaj predmet. Među sudijama za koje je Dodikova odbrana tražila izuzeće nije sutkinja Sena Uzunović. Uzunović je već danas bila na ročištu Miloradu Dodiku koje počinje u 13 sati. Glavni pretres odgađan je već tri puta.

Sena Uzunović diplomirala je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 1984. godine.

Profesionalnu karijeru je započela 1985. godine u Opštini Hadžići, u Odjeljenju za imovinsko-pravne poslove, gdje je radila sve do 1991. godine.

Godine 1993. imenovana je za sudiju Okružnog vojnog suda u Mostaru – Odjeljenje Konjic, koju dužnost je obavljala sve do 1996. godine, kada je imenovana za sudiju Višeg suda u Mostaru.

Od 1998. do 2001. godine obavljala je poslove zamjenika ministra finansija za pravne i opšte poslove u Ministarstvu finansija Federacije BiH, kao i poslove savjetnika za pravna pitanja u Kabinetu zamjenika premijera Vlade Federacije BiH.

Od 2001. do 2003. godine vršila je funkciju sudije u Opštinskom sudu I u Sarajevu, a od 2003. do 2007. godine radila je kao tužilac Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu – Odjeljenje za privredni kriminal i korupciju.

Za tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine imenovana je odlukom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine u januaru 2007. godine, a za zamjenika šefa Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju imenovana je početkom 2009. godine.

U Posebnom odjelu za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju tužitelj Uzunović je bila Šef odsjeka za borbu protiv trgovine ljudima i krijumčarenja ljudi te je bila član Udarne grupe za borbu protiv terorizma, član Radne grupe za ZKP i KZ FBiH formirane u okviru Ministarstva pravde BiH, te zamjenski član Radne grupe za izradu prijedloga Nacrta zakona za prevenciju borbe protiv terorizma pri Ministarstvu sigurnosti BiH.

Sutkinja Sena Uzunović je bila edukator i trener na seminarima i konferencijama u organizaciji Centra za edukaciju sudija i tužilaca u Federaciji Bosne i Hercegovine, IOM-a, UN misije, OSCE-a i UNODC-a.

Za sudiju Suda Bosne i Hercegovine imenovana je 7. augusta 2022., a na dužnost je stupila 8.8.2022. godine.