Home Novosti BiH Protiv Dodika podnesena krivična prijava zbog proslave 9. januara: “Sada je na...

Protiv Dodika podnesena krivična prijava zbog proslave 9. januara: “Sada je na Tužilaštvu…”

Dodik u saradnji sa članovima Odbora za proslavu i drugim neidentifikovanim osobama prije 9. januara 2024, javno istupao, poduzeo niz mjera i radnji, pripremio proslavu “Dana RS”, zatim za organizaciju koristio svoj službeni položaj, protuzakonito angažovao ljudske i materijalne resurse entiteta i prisustvovao nizu manifestacija…

Nakon što je to i najavio, poslanik iz Stranke demokratske akcije (SDA) u Narodnoj skupštini Republike Srpske Ramiz Salkić podnio je protiv Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske, zbog proslave 9. januara krivičnu prijavu Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, iz kojeg navode da su zaprimili više prijava.

Salkić je za Detektor potvrdio kako je u januaru podnio krivičnu prijavu protiv Dodika, članova Odbora za proslavu Dana Republike Srpske i drugih neidentifikovanih osoba koje su učestvovale u obilježavanju, ali o statusu ove prijave iz Državnog tužilaštva nisu željeli posebno komentarisati.

– Sada je na Tužilaštvu da utvrdi ko su ti ljudi, ko su članovi Odbora i da poduzmu korake da prikupe informacije. Ja sam određene informacije i u prijavi naveo, koje mogu biti smjernica kako da dođu do ljudi koji su uradili ovo krivično djelo, kaže Salkić.

On je u krivičnoj prijavi, u koju je Detektor imao uvid, naveo da je Dodik u saradnji sa članovima Odbora za proslavu i drugim neidentifikovanim osobama prije 9. januara 2024. godine javno istupao, poduzeo niz mjera i radnji, pripremio proslavu “Dana Republike Srpske”, zatim za organizaciju koristio svoj službeni položaj, protuzakonito angažovao ljudske i materijalne resurse entiteta i prisustvovao nizu manifestacija “kojima je pokazao nepoštivanje konačnih i obavezujućih odluka Ustavnog suda BiH”.

Ustavni sud je u novembru 2015. proglasio proslavu na datum 9. januara neustavnom, jer je diskriminatorna u odnosu na nesrbe u tom entitetu, ali je Dan Republike Srpske obilježen svake godine.

U prijavi Salkić je skrenuo pažnju na nekoliko Dodikovih medijskih izjava te naveo da je time predsjednik Republike Srpske jasno pokazivao nepoštivanje odluka Ustavnog suda BiH.

Salkić je u prijavi naveo da je Dodik svoje nepoštivanje iskazao i organizujući svečani defile povodom ovog dana u Banjoj Luci 9. januara u 17:00 sati i dodjelu odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama, kao i da su mu pomoć u organizaciji manifestacije pružila i druga službena lica.

“Milorad Dodik i druga službena lica koja bi vaša istraga trebala identificirati su na ovaj način pokazali nepoštivanje odluka Ustavnog suda BiH”, stoji, između ostalog, u prijavi.

Salkić za Detektor pojašnjava da u krivičnoj prijavi traži i mjeru pritvora za Dodika, “jer on u kontinuitetu ponavlja krivična djela”.

“Protiv Milorada Dodika se trenutno vodi sudski proces zbog nepoštivanja odluka visokog predstavnika, dakle kršenja Krivičnog zakona BiH. I sada je opet obilježavao 9. januar. Imamo iskustva iz ranijeg perioda, dakle radi se o licu koje je sklono činjenju ovih krivičnih djela”, kaže on.

Dodaje da je važno da javnost vrši pritisak na Tužilaštvo da konačno počne funkcionisati “na način da smo svi jednaki pred zakonom”.

Iz Tužilaštva nisu komentarisali posebno ovu prijavu, ali su za Detektor naveli da je protiv Dodika zaprimljeno više prijava, koje su proslijeđene u rad.

Detektor je i ranije pisao o prijavama i predmetima protiv Dodika, a više puta mu je odgađano suđenje, koje je počelo jučer čitanjem optužnice kojom mu se na teret stavlja nepoštivanje odluka visokog predstavnika.

S njim je optužen i Miloš Lukić, bivši vršilac dužnosti direktora Službenog glasnika Republike Srpske, ali je predmet protiv njega razdvojen, te još uvijek nije donesena odluka o ponovnom spajanju.

Terete se da su od 1. do 9. jula prošle godine u Banjoj Luci, svjesno i znajući da je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt donio odluku kojom se sprečava stupanje na snagu Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, poduzimali službene radnje s ciljem nastavka zakonodavnog postupka.