Home Novosti BiH Komšić o sastanku sa Schmidtom: Nisam se složio oko izmjena Izbornog zakona

Komšić o sastanku sa Schmidtom: Nisam se složio oko izmjena Izbornog zakona

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić izjavio je da se danas nije složio sa visokim predstavnikom u BiH Christianom Schmidtom o rješenjima koja se odnose na izmjene Izbornog zakona BiH.

“Moj utisak je da on preferira rješenje Fuleovog modela, što je vrlo opasno po budućnost BiH, jer je jedna vrsta stvaranja etničkih teritorija, ali o ovom pitanju će svakako još biti mnogo rasprava”, kazao je Komšić novinarima poslije sastanka sa Schmidtom.

Komšić o sastanku sa Schmidtom

“Naš Ustav nije komplikovan, ali je slojevit, a što se tiče Izbornog zakona, imate pravo da ga nametnete, ali snosite i posljedice. To će biti vaša odgovornost a ne naša. Predali smo jedan papir koji se tiče dekriminalizacije izbornog procesa, da bi BiH napokon dobila bar poštenije izbore i izborne rezultate. Rekao sam da sva rješenja o Izbornom zakonu ne mogu biti mimo standarda u Evropi i onoga što je politika Brisela, pa čak i Vlade Njemačke. Mi smo provjeravali da li je došlo do promjena stava Vlade Njemačke kada je riječ o rješenjima za Izborni zakon u BiH, tad su nam iz ureda Merkel rekli da nema promjene, odnosno da Njemačka stoji iza izjave 6. maja gdje su rekli da sve što živimo u BiH u ovom trenutku počinje da biva problem“, istakao je Komšić.

Dodao je kako se priča o konstitutivnosti počinje koristiti i za priču o disoluciji zemlje.

“Pa Dodik nam je, to sam rekao i Schmidtu, primjer toga. On je u javnom prostoru lansirao tezu o ‘mirnoj disoluciji zemlje’ i rekao sam mu da kad govorimo o mirnoj disoluciji BiH, onda se razgovori u BiH po takvom pitanju odvijaju isključivo puškama, tenkovima i topovima. Dakle, nema od toga ništa, to neće biti. Nema razgovora o bilo kakvoj disoluciji BiH“, izričito je rekao Komšić.

Je li Schmidt “izabrao strane”?

Na pitanje novinara da li je Schmidt “izabrao strane”, Komšić je rekao da smatra kako slika visokog predstavnika o BiH nije kompletna i da bi on tu sliku sklopio, treba još “dodati puzli”.

“Da bi imao tu potpunu sliku on mora znati šta je bilo u BiH, šta se sad dešava u BiH, šta ko hoće u budućnosti. Mi znamo šta je bilo i želimo da živimo kao sve zemlje Evropske unije“, kazao je.

(N1)