Home Novosti KOMŠIĆ SE NASLAĐUJE PORAZOM ŽELJANE ZOVKO I TONINA PICULE: “Evropski parlament je...

KOMŠIĆ SE NASLAĐUJE PORAZOM ŽELJANE ZOVKO I TONINA PICULE: “Evropski parlament je odbacio federalizaciju BiH”!

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić komentarisao je izvještaj Evropskog parlamenta o Bosni i Hercegovini. Komšić navodi da je posljednji izvještaj tačno utvrdio stanje u Bosni i Hercegovini odbacivši prijedloge pojedinih hrvatskih europarlamentaraca koji su inisistirali na federalizaciji BiH odnosno na podjeli države po etničkim linijama.

Komšić smatra da kada se kad se usvojeni dokument detaljno pročita onda je sasvim jasno da u njemu postoji niz elemenata koji govore da se ne radi tek o novoj verziji formalnog dokumenta.

„Ako pođemo od izjave izvjestioca za Bosnu i Hercegovinu, euro-parlamentarca Cristiana Dan Preda, koji u svome izlaganju kaže: „Građani Bosne i Hercegovine imaju pravo na funkcionalan sistem koji ne diskriminira nikoga,“ onda postaje jasno koji su oblici evropske politike prema Bosni i Hercegovini“, navodi Komšić.

On ističe da u ovome izvještaju o Bosni i Hercegovini nema više pomena o idejama ili političkim nastojanjima za federalizaciju, odnosno političku podjelu Bosne i Hercegovine, i da se stvara jedan novi, drugačiji, evropskiji okvir za ovu našu, etničkim politikama opterećenu zemlju.

Inače, na konceptu federalizacije BiH najviše je lobirala HDZ-ova zastupnica u EU parlamentu Željana Zovko i njen kolega iz hrvatskog SDP-a, Tonino Picula.

„Jedan od inicijatora za unošenje stavova o navodno potrebnoj federalizaciji Bosne i Hercegovine bio SDP-ov član Tonino Picula, koji je to probao nametnuti na sjednici Odbora za vanjsku politiku Europskog parlamenta (AFET) i to nije uspio. Sasvim jasno da Europa ili još preciznije Europska unija, ima novi smjer prema Bosni i Hercegovini. U izvještaju koji je Europski parlament usvojio jasno se govori i potrebi da Bosna i Hercegovini bude takva zemlja u kojoj se moraju obezbijediti sva ljudska prava i temeljne slobode, na način kako to propisuje Europska unija, a ne kako to žele ovdašnje etničke politike“, kaže Komšić.

Posebno je važno da se u tom dokumentu, naglašava Komšić, po prvi put spominju sve četiri presude Evropskog suda za ljudska prava iz Strasbourga, odnosno Sejdić-Finci, Zornić, Pilav i Šlaku, gdje se daje nalog Bosni i Hercegovini da napokon izmijeni svoj ustav u kojem postoje elementi diskriminacije, i gdje se daje nalog Bosni i Hercegovini da napokon izmijeni svoj ustav i izborno zakondavsto na način da se oni moraju uskladiti sa evropskom pravnom stečevinom ili još preciznije da se moraju ukloniti svi elementi diskriminacije koja postoji u sadašnjem sistemu.

„Tako nešto u potpunoj je suprotnosti sa stavovima HNS-a, iznesenim u njihovoj deklaraciji, koja vidno nije na liniji evropskih vrijednosti i normi, već se radi o dijametralno suprotnim stavovima od onih europskih. Kada se pročitaju zaključci 13. i 14. iz europskog Izvještaja o Bosni i Hercegovini, onda je potpuno jasno da Europa vidi postojanje diskriminacije u bh. političkom i pravnom sistemu, te se pozivaju nove vlasti da to, napokon, izmjene na način da se Bosna i Hercegovina, kao aspirant za kandidatski status mora izmijeniti i prilagoditi europskim vrijednostima i normama, a ne obratno kako to misle neke ovdašnje političke elite“, naglašava Komšić.

„Veoma eksplicitno, na nekoliko mjesta u novom Izvještaju o BiH, jasno se govori o tome da naša zemlja mora zaprimiti evropska načela, vrijednosti i propise, što nikako ne ide na ruku etničkim politikama u Bosni i Hercegovini. Iz diskusije drugih euro-parlamentaraca, konstatira se da je BiH već sada kapacitirana za zaštitu svih građanskih prava, čemu otpor pružaju etničke politike“, dodaje Komšić.

„Izvjesno je da je tako nešto vidio Tonino Picula, pa je uz konstataciju da izvještaj ne sadrži „neke bitne stvari“ glasao protiv njega. To je jasan pokazatelj poraza politike Hrvatske prema Bosni i Hercegovini i onih koji lobiraju okolo za promašene i da ne kažemo profašističke i prevaziđene političke principe. Takvima je poruka sasvim jasna, da to više u europskim institucijama neće moći raditi“, smatra Komšić.

Osim toga Evropski parlament jasno je kazao da je zastoj u Bosni i Hercegovini nastao sredinom 2017. godine, što se podudara sa aktiviranjem Mehanizma koordinacija, koji kako vidimo nije u stanju dati odgovore na dodatnih 655 pitanja iz EU Upitnika – zaključuje Komšić.

Podsjećamo, Evropski parlament prihvatio je jučer izvješće Evropske komisije o Bosni i Hercegovini, no SDP-ov europarlamentarac Tonino Picula glasao je protiv izvještaja.

Kako su naveli iz njegovog ureda, Picula je glasao protiv nakon što nije prihvaćen njegov amandman na izvještaj. Amandmanom je Picula tažio da se u dokument unese formulacija kako je u BiH “potrebno nastaviti s ustavnim, političkim i izbornim reformama koje bi preobrazile BiH u djelotvornu, uključivu i potpuno funkcionalnu državu u kojoj bi se jamčila jednakost i demokratska zastupljenost svih njezinih konstitutivnih naroda i građana temeljena na principima federalizma, supsidijarnosti i legitimnog zastupanja, u skladu s načelima izraženim u prethodnim rezolucijama“.

(S.B./Agencije)