Home Novosti BiH Komšić: Za građansku BiH se vrijedi boriti, i ne biti kukavica pred...

Komšić: Za građansku BiH se vrijedi boriti, i ne biti kukavica pred strancima

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić oglasio se na svome Facebook profilu povodom 30 godina od prijema Bosne i Hercegovine u Ujedinjene nacije (UN).

“Republika Bosna i Hercegovina je tačno prije trideset godina primljena u Ujedinjene nacije. Tridest godina poslije, nažalost, još uvijek nije onakva za kakvu smo se borili. Nismo se borili za kantone, entitete, entitetsko glasanje, ovakve domove naroda koji nisu ništa drugo nego mehanizmi blokada u rukama zagrebačkih i beogradskih ekspozitura, putem kojih otimaju najveći dio suvereniteta države Bosne i Hercegovine”, stoji u uvodu Komšićevog saopštenja.

Kako navodi Komšić, borba je vođena za građansku BiH, u kojoj će svaki njen građanin imati jednaka prava.

“Sa vremenske distance od trideset godina, primjetno je da su svi kompromisi, koji su izraženi kroz gore pomenute mehanizme pokazali se promašenima. Što se više popuštalo i nastojalo ugoditi onima koji političke račune podnose Beogradu i Zagrebu, njihovi zahtjevi bili su sve veći i veći, a na kraju su skončali u zahtjevima za disolucijom, zahtjevima za formiranjem paralelnih institucija, zahtjevima za etničkom terirorijalnom reorganizacijom. U posljednjih nekoliko godina, tim zahtjevima konačno je pružen odlučan otpor. Secesionisti i separatisti nisu ostvarili svoje ciljeve iako su u tome imali podršku sumnjivih lica koja se vole izdavati za naše međunarodne prijatelje”, naveo je član Predsjedništva BiH.

Komšić je dodao kako je cilj bio ubiti i tehničku mogućnost i nadu da ova zemlja može jednog dana postati normalna građanska država.

“Trebalo je samo pristati na takva loša rješenja pa da se to shvati kao izraz naše ukupne političke volje. Trebalo je pristati na to da sami sebi dođemo glave, kao što je to bezbroj puta tokom agresije od onih koji su branili državu, traženo. To se dakle nije desilo, niti će se ikada desiti. Bosna i Hercegovina će biti građanska država, kad – tad. Zato se vrijedi boriti, i ne biti kukavica koja na prvu prijetnju ili prijek pogled nekog trećerazrednog međunarodnog zvanička pristaje na sve što mu se na stol stavi i izvoli na potpis”, stoji u zaključku Komšićevog saopštenja.

Podsjetimo, prije 30 godina ispred zgrade Ujedinjenih naroda u New Yorku zavijorila se zastava Bosne i Hercegovine. Na taj dan naša zemlja je postala punopravna članica najveće svjetske organizacije.

(N1)

Previous articleBURNO U STUDIJU: Dačić (obraz)lagao zašto misli da Srbija ima pravo podnijeti tužbu protiv hrvatskih…
Next articleBEĆIROVIĆ NAJAVIO IZETBEGOVIĆEV PORAZ: „Kada pobjedimo u oktobru na izborima…“
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.