Home Novosti BiH KOMŠIĆA ODUŠEVILE VIJESTI IZ ROTTERDAMA: “Ovo je kruna uspjeha borbe probosanskih snaga...

KOMŠIĆA ODUŠEVILE VIJESTI IZ ROTTERDAMA: “Ovo je kruna uspjeha borbe probosanskih snaga ali bosanskog društva uopće!”

Na današnjem Kongresu Evropskih narodnih stranaka usvojena je rozolucija o Bosni i Hercegovini. Iako su iz HDZ-a insistirali da se u rezoluciji nađe i “legitimno predstavljanje” do toga ipak nije došlo.

Na ovu informaciju brzo je reagovao i član Predsjedništva BiH Željko Komšić. Njegovu reakciju prenosimo u nastavku:

“Ni grupacija stranaka kojima HDZ BiH pripada ne može da prihvati koncept koji vodi ka daljnjoj etničkoj podjeli Bosne i Hercegovine. HDZ BiH je izgubio ključnu političku utakmicu i to na njihovom (domaćem) terenu, te shodno tome princip takozvanog ‘legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda’ više ne bi smio ni trebao da se u Bosni i Hercegovini uzima sa bilo kakvom ozbiljnošću. Konceptualni debakl i potop politike HDZ-a je dubok i temeljit.

Izražavam naročito zadovoljstvo odlukom Evropske pučke partije da odbaci HDZ-ovo takozvano ‘legitimno predstavljanje naroda’, posebno zbog toga što već godinama tvrdimo da je takav koncept nespojiv sa evropskim vrijednostima i evropskom pravnom stečevinom.

Nakon što smo kroz brojna i višegodišnja nastojanja uspjeli da tzv. ‘legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda’ izbacimo iz rezolucija evropskog parlamenta i deklaracija NATO saveza, izbacivanje istog pojama iz rezolucija EPP-a kruna je uspjeha ideološke i demokratske borbe probosanskih snaga, ali bosanskog društva uopće, protiv jedne nakaradne politike.

Nikada više takozvano ‘legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda’ neće biti osnov u bilo kakvim razgovorima oko ograničene izmjene Ustava i Izbornog zakona.

Bosna i Hercegovina će kad-tad biti uređena na građanskom i evropskom principu, pri kojem će svi građani bez obzira na njihovu etničku ili neku drugu pripadnost, biti jednaki”.