Home Novosti BiH Konaković objasnio zašto razgovara s Dodikom: Ako bismo slušali “mudre glave”, to...

Konaković objasnio zašto razgovara s Dodikom: Ako bismo slušali “mudre glave”, to bi značilo…

Razagovaramo o važnim zakonima koji nas vode ka EU, tvrdi Konaković

Branioci BiH i dušebrižnici SDA-ovskog tipa proteklih mjeseci uporno kritikuju predstavnike trojke zato što se sastaju sa predsjednikom RS-a i liderom SNSD-a Miloradom Dodikom. U posljednje vrijeme te kritike su se pojačale, uz uslov da se s Dodikom nema šta razgovarati dok ne povučee antiustavne zakone o neprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji RS-a i o neobjavljivanju odluka visokog predstavnika u Službenom glasniku RS-a.

Pri tome svi ti duševrižnici ne nude alternativu razgovoru. Ne treba pričati s Dodikom i tačka je jedino rješenje koje predlažu. Od pojedinih alternativa svakog normalnog podilazi jeza.

Predsjednik NiP-a Elmedin Konaković je dao jedno od mogućih pojašnjenja zašto ipak treba razgovarati s Dodikom, bez obzira na zakone koje je donijela RS. Sami prosudite da li njegovo objašnjenje “drži vodu”

– Zvuči zaista nevjerovatno da neki političari, novinari, urednici traže da “Trojka” ne razgovara o zakonima koji nas značajno približavaju EU sve dok NSRS ne povuče sporne zakone koje je donijela.

Sporne zakone koje je visoki predstavnik poništio, stavio van snage, formalno više ne postoje.

Tražiti da se takvi zakoni povlače u NSRS znači pristanak na teoriju da visoki predstavnik ne postoji i da su mu odluke ništavne.

Mudro baš od mudrih glava, poručio je Konaković.