Home Novosti BiH ŠOK I NEVJERICA: Evo šta je Milorad Dodik šapnuo Borjani Krišto za...

ŠOK I NEVJERICA: Evo šta je Milorad Dodik šapnuo Borjani Krišto za vrijeme konferencije za medije…

Dodao je kako je spreman raditi na provedbi onoga što je jučer dogovoreno.

Predsjednici stranaka koje predvode parlamentarnu većinu na državnoj razini postigli su na sastanku u Sarajevu dogovor o usvajanju seta bitnih zakona za europski put Bosne i Hercegovine, ali i usuglasili procese koji bi trebali rezultirati deeskalacijom krize u kojoj se zemlja trenutno nalazi.

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, koja je bila domaćin sastanka, kazala je da će 22.8. biti održana sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na kojoj će se uputiti u proceduru usuglašeni zakoni o ombudsmanu, Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću te slobodan pristup informacijama.

Dogovoreno je da se formiraju radne grupe koje će raditi na nacrtima zakona iz oblasti pravosuđa.

-Čime se svi zakoni usuglase, a sad su dobrim dijelom usuglašeni, uputit će se u parlamentarnu proceduru, rekla je Krišto najavljujući i novi sastanak predsjednika stranaka koji će se održati prije zakazane sjednice Zastupničkog doma, a na kojem bi se utvrdilo ono što je dogovoreno.

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić je nakon sastanka izjavio da nema alternativnog razgovora.

-Uspjeli smo usuglasiti jedan set europskih zakona koji bi trebao biti sljedećoj sjednici Zastupničkog doma. Ukoliko to bude usvojeno pravimo ogroman iskorak ka kandidatskom statusu BiH, kazao je Nikšić.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izrazio je nadu da će uz usvajanje tri ili četiri zakona na najavljenoj sjednici, do tada biti brojne radne grupe koje će pripremiti uvjete da u formiranom ili desetom mjesecu budu usvojeni i drugi neophodni zakoni, uključujući i jedan iz 14 prioriteta Europske komisije.

– Međusobno povjerenje znači da imamo u punom sazivu Vijeće ministara koje može raditi, da možemo donijeti nove zakone, a parlamentarnu većinu koja se prepoznaje kroz ovdje okupljene stranke, da međusobnim povjerenstvom prate jedni druge u parlamentarnoj proceduri i da tu ne bude više nadmudrivanja, kazao je Čović.

Predsjednik SNSD-a, Milorad Dodik je kazao da će na istoj sjednici Zastupničkog doma, 22.8., biti imenovan i novi ministar financija, što je pozicija koja pripada njegovoj stranci. Najavio je i potvrđivanje dva sporazuma iz Berlinskog procesa u odgovarajućim procedurama u institucijama BiH.

-Izlazimo iz perioda velike galame i imamo dogovor, rekao je Dodik.

Dodao je kako je spreman raditi na provedbi onoga što je jučer dogovoreno.

-Dogovorili smo se da se formiraju radne grupe za sve segmente pravosuđa koje će predložiti rješenje. U tom periodu treba pokrenuti proceduru za popunu određenih struktura kao što je Ustavni sud BiH. Sve što je dogovoreno stojim iza toga, poručio je Dodik.

Zanimljivo je kako je odjednom Milorad Dodik pristao na sve, pa i na dopunu Ustavnog suda BiH. Dodik je izašao za govornicu da se obrati medijima, koji inače nisu imali priliku postavljati pitanja političarima.

Ne, u jednom trenutku okrenuo se prema predsjedavajućoj ministarki Vijeća BiH Borjani Krišto .

Dodik je novinarima kazao -“Večeras smo dogovorili…”, onda je zastao, okrenuo se prema Borjani Krišto i upitao je -“Šta smo ono dogovorili”?, nakon čega je nastavio izlaganje.

Očito je da Dodik mislima uopće nije bio na sastanku, nego je pod nečijim pritiskom prihvatio sve što mu je rečeno, piše Ljudski.ba.