Home Novosti BiH KUKIĆ UNIŠTIO DRAGANA: “Čović manipulira javnost, upravo iz Hrvatske su došle najveće...

KUKIĆ UNIŠTIO DRAGANA: “Čović manipulira javnost, upravo iz Hrvatske su došle najveće kritike”

Politički analitičar i ugledni sveučilišni profesor Slavo Kukić ocijenio je običnim spinom današnje izjave lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića kojima je pokušao opravdati svoj boravak na svečanoj akademiji koja je u Banjoj Luci 9. januara održana povodom obilježavanja neustavnog dana RS-a.

Čović je na konferenciji za novinare, održanoj u Mostaru uoči sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH, kazao kako je više puta do sada išao na svečanu akademiju u Banju Luku povodom dana RS-a, ali da mu nije jasno zašto je baš ovoga puta tome posvećena tolika medijska pažnja.

– To treba pitati one koji su pokrenuli čitavu tu aktivnost, ali to dovoljno govori i o aktuelnom političkom trenutku i odnosima između tri naroda u BiH. Mene žalosti šta sam sve čuo u komentarima i analizi tog mog prisustva i moje pitanje bilo bi – da nisam bio nazočan, da li bi mediji uopće i upratili da se desilo nešto u Banjoj Luci ovih dana – rekao je Čović, dodavši da je “ambijent iz političkog Sarajeva ovaj put evidentno vrlo jasno i uspješno medijski izmanipulirao javnost”.

Kukić u razgovoru za Vijesti.ba ocjenjuje kako se radi o spinu kojim Čović pokušava amortizirati štetu koju su pretrpjeli on i njegova politička družina.

– Nije problem što je javnost izmanipuliralo političko Sarajevo, već što je to uradila i čitava Hrvatska – i ministri u Vladi, i premijer Plenković, i svi mogući dnevni listovi i portali, i HRT, i gospodin Šprajc s RTL-a… – rekao je u šaljivom tonu Kukić.

Uostalom, nastavlja, ako se radi o manipulaciji, “onda prije svega manipulira Čović zbog činjenice da toliko svesrdno insistira i istrajava na poštivanju Ustava – kad mu treba, a kad mu ne treba onda pred odlukama te iste institucije koje se odnose na istu materiju zažmiri kao da se ništa nije ni desilo”.

– Čović je u posljednjih 4-5 godina evropskim, humanističkim vokabularom pridobijao evropske političke krugove. Ali vrijeme vrlo brzo pokaže da se ono što on u javnosti zbori treba uzimati s velikom rezervom jer se radi o osobi koja jedno misli, drugo govori, a potpuno treće radi – zaključuje Kukić.

(Vijesti.ba)