Home Novosti BiH LOŠA VIJEST ZA CIJELU BH. DIJASPORU: Pogledajte šta je WIZZ AIR najavio...

LOŠA VIJEST ZA CIJELU BH. DIJASPORU: Pogledajte šta je WIZZ AIR najavio sa bazom u Tuzli

Wizz Air Tuzla
Wizz Air Tuzla

To čine zbog promjenjivog ekonomskog okruženja, kao i operativnih izazova uzrokovanih vremenskim prilikama u regiji

Wizz Air je potvrdio da planira prilagođavanje mreže i optimizaciju tržišta svojih letova u Bosni i Hercegovini, premještajući u septembru ove godine svoja dva aviona bazirana u Tuzli u druge baze unutar mreže. To čini zbog promjenjivog ekonomskog okruženja, kao i operativnih izazova uzrokovanih vremenskim prilikama u regiji te da bi iskoristio prilike za rast preraspodjelom svojih kapaciteta na druge rute sa većom potražnjom, objavljeno je iz Wizz Aira.

– Iako će nekoliko linija biti obustavljeno, Wizz Air će nastaviti sa letovima na relacijama iz Tuzle do Basel Mulhousea, Dortmunda, Frankfurt-Hahna i Memmingena.

Povrat sredstava

Putnici zahvaćeni ovim promjenama će biti obaviješteni putem e-maila i imat će mogućnost izbora između povrata 120 posto originalne cijene karte u vidu kredita aviokompanije, 100 posto gotovinskog povrata novca ili alternativnog leta. Svim zaposlenicima sjedišta iz Tuzle bit će ponuđene mogućnosti preraspoređivanja u druge baze Wizz Aira – saopćeno je.

Navodi se da Wizz Air ostaje posvećen dugoročnom rastu na Balkanu, otvarajući stotine radnih mjesta i istovremeno stimulirajući turističku i ugostiteljsku industriju.

– U proteklih dvanaest mjeseci, Wizz Air je najavio raspoređivanje novih aviona u Tiranu, Skoplje i Beograd te pokretanje novih linija prema Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Italiji, Luksemburgu, Poljskoj, Grčkoj, Španiji i mnogim drugim zemljama.

Mreža ove kompanije nastavlja da se razvija i raste, sa 70 posto većim kapacitetom u ljeto 2023. u poređenju s brojevima prije pandemije i rekordnim brojem putnika u prethodnoj finansijskoj godini do 31. marta 2023, koji je povećan za 89 posto na 51,1 milion – navodi se.

Velika mreža letova

Roland Tišner (Tischner), direktor za upravljanje i operativne poslove Wizz Air Hungary, izjavio je:

– Izazovno makroekonomsko okruženje, kao i komplikovani vremenski uslovi u regiji, poput čestih magli koje značajno utječu na operativne performanse, nažalost, onemogućili su nam da održavamo veliku mrežu letova sa tuzlanskog aerodroma i baziramo naše avione tamo. Izvinjavamo se našim putnicima za neugodnosti koje će ovo izazvati. Sada nam je prioritet osigurati da svi pogođeni putnici budu direktno kontaktirani s jasnim savjetima o njihovim opcijama i se pobrinuti o kolegama i posadi u Tuzli.

Privilegovani smo što u Tuzli imamo visoko profesionalan i predan tim te se trudimo da svi oni dobiju prilike u drugim Wizz Air bazama. Wizz Air nastavlja letjeti na devet linija sa bh. aerodroma Sarajevo, Tuzla i Banja Luka.