Home Novosti BiH MARINA PENDEŠ OPET UZBURKALA DUHOVE: “Nemojte da se ponavlja scenarij bivše Jugoslavije....

MARINA PENDEŠ OPET UZBURKALA DUHOVE: “Nemojte da se ponavlja scenarij bivše Jugoslavije. Srbi su u bivšoj Jugoslaviji mislili da su oni glavni zato što ih je bilo najviše…”

“Ukoliko idete na direktne izbore koji su tajni, ne možete vi biračima zabraniti da glasaju za koga hoće”, poručila je Alma Čolo.

“Smatram da Bošnjaci kao najmnogobrojniji narod u BiH trebaju imati širinu shvatanja šta je bitno za svaki od konstitutivnih naroda”, istakla je u Plenumu FTV-a Marina Pendeš, delegatkinja HDZ BiH u Domu naroda PSBiH, i dodala:

“Nemojte da se ponavlja scenarij bivše Jugoslavije. Srbi su u bivšoj Jugoslaviji mislili da su oni glavni zato što ih je bilo najviše. Nemojte to. Ovo je moja domovina i imam prava i imam obavezu, ukoliko me neko izabere, da mi legitimitet i legalitet da zastupam prava tih ljudi i vrijednosti koje čine Hrvata Hrvatom. A to su i religija i jezik i običaji i prostor, naravno, ne uzimajući prava drugome jer BiH je jedinstvo različitosti. EU je jedinstvo različitosti.”

Alma Čolo, zastupnica SDA u Zastupničkom domu PSBiH, kaže: “Ovo je najlakše ostvariti posrednim izborom u Domu naroda na nivou države – da se tri člana Predsjedništva biraju u klubovima naroda na državnom nivou. I to je moguće i to je najbezbolnije rješenje. Međutim, ukoliko idete na direktne izbore koji su tajni, ne možete vi biračima zabraniti da glasaju za koga hoće. Ne možete reći nekom Bošnjaku: Ti ne smiješ glasati za Željka Komšića! To nije u skladu s demokratskim principima.”

Cijelu emisiju Plenum pogledajte OVDJE.

(SB)