Home Novosti BiH DENIS BEĆIROVIĆ REAGOVAO NA DODIKOVE PROVOKACIJE: “Republika Srpska nije država, niti će...

DENIS BEĆIROVIĆ REAGOVAO NA DODIKOVE PROVOKACIJE: “Republika Srpska nije država, niti će ikada biti”

Srpski narod nema dvije države, ali, nažalost, ima dvije opasne političke kamikaze – Milorada Dodika i Aleksandra Vulina

“Danas je Milorad Dodik na proslavu Dana državnosti Republike Srbije u Orašcu nerazumno i antidejtonski poručio: “Srbi imaju dvije države, Republiku Srbiju i Republiku Srpsku””, naveo je Denis Bećirović, delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Bećirović je naveo da zbog ove izjave želi naglasiti dvije stvari:

“1. Svima u Evropi i svijetu je potpuno jasno da je Republika Srbija država i da bh. entitet RS nikada nije bio, nije i neće biti država jer je to neotuđivi dio nezavisne i suverene države Bosne i Hercegovine. To bi Dodiku morali objasniti i oni koji su ga danas pozvali u Srbiju, a naročito oni čelnici Srbije s kojima je Dodik do u detalje usaglasio današnji antidejtonski govor.

2. Srpski narod nema dvije države, ali, nažalost, ima dvije opasne političke kamikaze – Milorada Dodika i Aleksandra Vulina. Budu li njih dvojica i dalje govorili u ime i ispred Srbije srpski narod bi mogao da ima problema i u ovoj jednoj državi. Razumnim ljudima u Srbiji je jasno o čemu i zašto ovo govorim“, kazao je Bećirović.

Podsjetimo, Dodik je poručio da danas Srbi imaju dvije države.

“Republiku Srpsku i Srbiju. Srbiju koja je garant mira i bezbjednosti. Srbiju koju volimo i radujemo se svakom njenom napretku. Srbiju koja je garant za svakog Srbina, ma gdje on bio. Koja je garant za nas u RS da ispunimo naš zavjet, a to je da zajednički možemo da upražnjavamo sve naše vrijednosti, da zajednički živimo, da se zajedno borimo. U datim okolnostima, da očuvamo naš identitet, da očuvamo naše pravo na državu, da očuvamo naše pravo na slobodu“, kazao je.