Home Novosti BiH Matematika je čudo: Dragan Stevanović “razmotirao” laž o protjerivanju 157.000 Srba iz...

Matematika je čudo: Dragan Stevanović “razmotirao” laž o protjerivanju 157.000 Srba iz Sarajeva

Pamtimo, postoje dokumenti, poručio je Stevanović

Potpredsjedavajući Gradskog vijeća Sarajeva Dragan Stevanović je, koristeći se prostom matematikom, dokazao da je narativ, kojeg decenijama koriste vlasti u RS-u i Srbiji, o navodnom protjerivanju više od 150.000 Srba iz Sarajeva, najobičnija laž. Povod za ovo reagovanje je sramna tabla na ulazu u Istočno sarajevo, čije je postavljenje naredio gradonačelnik Ljubo Ćosić, na kojoj stoji lažni podatak da u tom gradu živi 157.000 Srba koji su navodno morali pobjeći iz Sarajeva.

– Niko krupno ko “Srbin” Ćosić ne laže

Da krenemo redom:

1.U prijeratnom Sarajevu koje je teritorijalno obuhvatalo i opštinu Pale te dijelove današnjeg “Istočnog Sarajeva” po popisu stanovništva zaista je živjelo oko 157.000 građana koji su se izjašnjavali kao Srbi.

2.Cijelo vrijeme rata dijelovi prijeratnog Sarajeva su bili pod vlašću paradržavnih organa takozvane RS gdje je nastavilo živjeti u svojim domovima oko 40.000 Srba.

3.Po popisu stanovništva iz 2013. godine u KS živi oko 35.000 Srba.(podaci Grad Sarajevo) (13.500, podaci statistički zavod)

Dakle od 157.000 Srba iz prijeratnog Sarajeva njih 75.000 je u ratu i nakon rata ostalo da živi u svojim domovima.

Od preostalih 82.000 Srba bar 30.000 je tokom rata, bježeći od rata, emigriralo u Srbiju i zemlje diljem svijeta (što je proporcionalno i građanima ostalih nacionalnosti u BiH, pa i u zemljama okruženja, koji su bježeći od ratnih dešavanja, emigrirali izvan države).

Preostaje 52.000 uplašenih jadnika, uplašenih prije svega tadašnjom retorikom Momčila Krajišnika, Radovana Karadžića i svite oko njih, koji su zaista pobjegli iz Sarajeva nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

Ko dobro pamti zna kakav je bio stav gradskih vlasti Sarajeva i šta su sve u to vrijeme lagali Krajišnik i pajdaši mu da bi nagovorili svoje sunarodnike da se isele.

Pamtimo, postoje dokumenti, zako da ni nas no svoje ojađene pristaše ne možete lagati.

P.S.

Nažalost koliko se god trudio da pretražim i saberem podatke te ih uporedim, ne uspjevam.

Ali na osnovu onog što sam uspio niti je 2013 ostalo u KS više od 13.500 Srba niti ih je u Istočnom Sarajevu 157.000 sveukupno.

Previous article“PROBUDI SE, NEŠTO SE DEŠAVA, MOGLO BI TI JEDNOM BITI ŽAO”: Christian Schmidt ima podršku, hoće li donijeti odluku?
Next articleMijatović: Helezova reakcija je jedini jezik kojeg Dodik razumije, ni njemu ni bilo kome drugom nećemo dozvoliti…
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.