Home Novosti BiH MEHMEDOVIĆ PISAO BORRELLU: “Željana Zovko Vam je uputila poruku u kojoj kaže…”

MEHMEDOVIĆ PISAO BORRELLU: “Željana Zovko Vam je uputila poruku u kojoj kaže…”

Državni zastupnik u PS BiH Šemsudin Mehmedović obratio se otvorenim pismom Josepu Borrellu, visokom predstavniku Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku.

“Poštovani gospodine Borrell,

Željana Zovko Vam je uputila poruku u kojoj kaže da „morate konačno vratiti Daytonsko-pariški mirovni sporazum njegovim temeljima. Sva tri naroda moraju imati udio u ovoj državi“ – poručila Vam je Zovko.

Hrvatska preko Zovko prijeti ratom Bošnjacima i prijeti da će se prema BiH odnositi kao Rusija prema Ukrajini rekavši: “Dok razrješavamo krizu u Ukrajini, dogodit će se još jedna kriza ako ne preuzmete svoju odgovornost.”

Ključno je pitanje da li sva tri naroda moraju imati udjel u dostizanju konačnih ciljeva Miloševićevog i Tuđmanovog projekta i da li se ovdje radi o ratnoj prijetnji Hrvatske Bošnjacima?

Podsjećam da je isti cilj postavio i premijer Hrvatske Andrej Plenković Citat „… uloga Hrvatske nije da pregovara o izmjenama Izbornog zakona, nego je njihova želja da se stvari vrate na izvorni Dejtonski mirovni sporazum jer se Hrvati u BiH ne osjećaju dovoljno zastupljenima u bh. institucijama.“

Moje pitanje glasi: Zar ste slijepi da vidite da isto traži i Dodik sa Vučićem i da je u pitanju antibosanski savez koji služi da bi velikodržavni projekti Hrvatske i Srbije okončali svoju realizaciju i izvršili tihu aneksiju u BiH ?

Suočeni smo sa velikim antibosanskim savezom koji je prije svega anticivilizacijski savez. Upoznati ste da je tim politikama presuđeno u Hagu! Da li Vi to podržavate takve projekte!?

Beogradski sud ovih dana je pustio iz zatvora ratnog zločinca iz Vukovara osuđenog za okrutni masakr nad 193 hrvatska civila. Zato je Čović uzviknuo “Čuvajte RS” – da bi se sačuvalo ono što njen nastanak znači i simboliše u srcu Evrope – mržnja, genocid, UZP, logori, zločini, kreiranje tvorevina na etničkom čišćenju i fašizmu, nemogućnost tolerancije, pomirenja i katarze. Da bi se spriječila Brandtovska era. Da bi pobijedila genocidnost i fašizam. To je rezultat antibosanskog saveza na Balkanu podržanog od evropskih pro-non paperovskih krugova. Zločin i fašizam su pobjednici na Balkanu. Nurnberski proces je završio, ali je Treći rajh ostao živ na Balkanu.

EU mora shvatiti da mora ugasiti Treći rajh na Balkanu nakon okončanja Nurnberga odnosno provesti presude međunarodnih sudova. U suprotnom – EU učestvuje u oživljavanju i razbuktavanju Trećeg rajha koji je divljao devedesetih Bosnom.

Gospodine Borrell, dok gledate kako Duma raspravlja o priznanju Luganska i Donjecka, gledate kako Hrvatska i Srbija čine vrlo slične stvari u BiH i čak prijete i otvoreno Vam poručuju da bi BiH mogla biti nova Ukrajina i žrtva ruskog modela Hrvatske i Srbije.

Francuski ministar spoljnih poslova Jean-Yves Le Drian smatra da bi “napad bez oružja” bila eventualna odluka Moskve da prizna dva otcijepljena regiona na istoku Ukrajine.“Ako bi se ovo primijenilo, to bi bila nemoguća situacija i bila bi vrsta napada bez oružja. To bi bilo kršenje suvereniteta Ukrajine”, rekao je Le Drian, komentarišući to što je ruska Duma danas zatražila od predsjednika Vladimira Putina da prizna Lugansku Narodnu Republiku i Donjecku Narodnu Republiku.

Ne možete Rusiji uvoditi sankcije, a rusijama na Balkanu, Hrvatskoj i Srbiji – dopuštati da radi isto što i Rusija u Ukrajini. Uvedite onda sankcije i rusijama na Balkanu – Hrvatskoj i Srbiji, koje rade isto što i Rusija u Ukrajini. Drže sve građane Bosne u getu, nemilosrdno iskorištavaju naša nacionalna bogatstva, blokiraju naš EU i NATO put…dokle više!?

Gospodine Borrell, Vi upravo gledate „napad bez oružja“ iz Hrvatske i Srbije na BiH. Objavila ga je zastupnica u EU parlamentu Željana Zovko rekavši: “Dok razrješavamo krizu u Ukrajini, dogodit će se još jedna kriza ako ne preuzmete svoju odgovornost.”. Gospodine Borel, je li to iz EU počeo „napad bez oružja“ na BiH?

Ako nas definitivno ne prihvatate, bilo bi pošteno reći da redefinišemo svoje spoljno-političke ciljeve bez vas!

Prestanite se povlačiti pred izazovima savremenog svijeta, i preuzmite odgovornost za funkciju koju predstavljate”, naveo je Mehmedović.

(NAP)