Home Novosti BiH „MENE BI BILO SRAMOTA…“: Burna debata pred kamerama, pogledajte šta je Duška...

„MENE BI BILO SRAMOTA…“: Burna debata pred kamerama, pogledajte šta je Duška Jurišić rekla o Miloradu Dodiku…

Zamjenica državnog ministra za ljudska prava i izbjeglice, otvoreno.

Ovog utorka će novinari i građani u Banjoj Luci protestnim okupljanjem na Trgu Krajine i šetnjom do Narodne skupštine RS-a pozvati zastupnike da ne glasaju za izmjene Krivičnog zakona kojima se kleveta ponovo kriminalizuje.

O tome je li cilj destrukcija medijskih sloboda i kršenja prava na slobodu izražavanja – za Dnevnik 3 FTV-a su govorile Duška Jurišić, zamjenica državnog ministra za ljudska prava i izbjeglice i Borka Rudić, generalna sekretarka Udruženja BH novinari.

Šetnja u Banjoj Luci možda neće sutra pomoći, ali u nekom doglednom vremenu, kada se stvore uvjeti da sluša glas civilnog društva, kazala je Rudić.

„Sutrašnji pokušaj je posljednji apel da se urazume zastupnici u NSRS-u i da glasaju za medijske slobode, a protiv nastojanja Vlade RS-a i predsjednika RS-a da se ograniče“, poručila je Rudić uz nadu da će postojati dovoljan broj njih koji će glasati po savjesti i da će birati demokratsko društvo, a ne totalitarni režim.

Jurišić je čestitala nevladinim organizacijama, novinarima, građanima, advokatskom timu – koji su uspjeli uložiti brojne amandmane.

„Kada posmatrate cijeli taj proces, treba shvatiti: Ukoliko bi podnijeli krivičnu prijavu i javni tužilac odlučio podići optužnicu protiv bilo kojeg građanina za kojeg se smatra da je počinio klevetu – oštećeni od toga ne bi imao nikakve koristi“, kazala je Jurišić, koja je još dodala da bi je bilo sramota glasati za „olupinu od zakona“ – jer to je zakon za zaštitu lika i djela jedne porodice.

U nastavku pogledajte šta je sve Duška Jurišić rekla o Miloradu Dodiku.