Home Novosti MERKELOVA POZVALA SCHMIDTA I INZKA NA SASTANAK: Poznate su teme razgovora…

MERKELOVA POZVALA SCHMIDTA I INZKA NA SASTANAK: Poznate su teme razgovora…

Tema razgovora će biti evropski put BiH i predstojeće reforme u ispunjavanju 14 ključnih preporuka Evropske komisije.

Angela Merkel, njemačka kancelarka, primit će u srijedu, 18. augusta, u svom kabinetu Christiana Schmidta, novog visokog predstavnika, i njegovog prethodnika Valentina Inzka, saznaju “Nezavisne”.

Kako je rečeno, tema razgovora će biti evropski put BiH i predstojeće reforme u ispunjavanju 14 ključnih preporuka Evropske komisije.

Na pitanje da li je ovaj sastanak organizovan zbog blokada i odbijanja pristajanja RS da sarađuju sa Schmidtom, kratko je odgovoreno da se radi o sastanku koji je ranije planiran.

Podsjećanja radi, predstavnici RS odbijaju da se sretnu s novim visokim predstavnikom nakon što je njegov prethodnik Inzko nametnuo dopune Krivičnog zakona BiH po kojem je negiranje genocida kažnjivo.

Osim toga, vlasti u RS tvrde da novi visoki predstavnik nije legalan i legitiman, jer ga nije potvrdilo Vijeće sigurnosti UN-a.

Schmidt je, prema svemu sudeći, odabrao da ne nastavi Inzkovim putem, već da pokuša stvari rješavati dogovorom i dijalogom unutar BiH, ali to će biti nemoguće ako ne bude bilo mogućnosti da se organizuju susreti i sastanci. Predstavnici međunarodne zajednice stali su iza Schmidta, ali se za sada ponašaju povučeno i odmjereno.

Prema kalendaru kancelarke Merkel, dva dana nakon ovog sastanka ona putuje u Moskvu na sastanak sa Vladimirom Putinom, predsjednikom Rusije, a očekuje se da će imati susret i s ukrajinskim predsjednikom Volodomirom Zelenskim.

(SB)