Home Novosti NE MOGU SE POMIRITI SA IMENOVANJEM CHRISTIANA SCHMIDTA: Ambasada Rusije u BiH...

NE MOGU SE POMIRITI SA IMENOVANJEM CHRISTIANA SCHMIDTA: Ambasada Rusije u BiH izdala diplomatsku notu u kojoj ZVANIČNO NAVODE da…

Amabasada Rusije izdala je diplomatsku notu u kojoj zvanično navode da ne prihvataju novog visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta, potvrđeno je za N1.

Kako su naveli u noti, “Vijeće sigurnosti UN-a nije formalno pristalo na kandidaturu Christiana Schmidta” i zbog toga “Ruska Federacija ne smatra njegovo imenovanje visokim predstavnikom legitimnim”.

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt sastao se 3. augusta s dva člana Predsjedništva BiH Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem. Poručio je nakon sastanka kako u BiH nije došao da “sjedi, čeka i gleda”, nego da bude aktivan.

Sastanku nije prisustvovao član Predsjedništva iz reda srpskog naroda Milorad Dodik. Dodik je ranije najavio kako neće doći na sastanak u Predsjedništvo jer nema namjeru razgovarati s, kako se izrazio, “lažnim i neimenovanim” novim visokim predstavnikom.

Christian Schmidt funkciju visokog predsjednika u BiH preuzeo je 1. augusta. Na ovoj poziciji je naslijedio Valentina Inzka koji je dužnost obavljao od 2009. godine.

(N1)