Home Novosti BiH Mijatović rekao u kojem slučaju će pristati na prijedlog opozicije RS: “Potpišite...

Mijatović rekao u kojem slučaju će pristati na prijedlog opozicije RS: “Potpišite ovih pet rečenica”

Narodna skupština RS pokrenula je na posljednjoj sjednici inicijativu za izbor delegata iz RS u Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i izbor delegata u Vijeće naroda RS-a.

Na sjednici skupštine došlo je do rasprave poslanika “Za pravdu i red” i “Pokreta za državu”. Nebojša Vukanović tvrdi da će biti loše ukoliko “Pokret za državu” podrži SNSD ili bude imao svog kandidata. Vukanović kaže da će na taj način dati kompletnu vlast u državi Miloradu Dodiku, predsjedniku SNSD-a.

Potpredsjednik SDP-a BiH Vojin Mijatović i kandidat “Pokreta za državu” na prethodnim izborima, komentirao je izbor delegata za Dom naroda. Njegovu reakciju prenosimo u cjelosti.

“Posljednja tri dana ne postoji međunarodni predstavnik koji nije zvao, ne postoji “opozicionar” koji niije pokušao da nas ubijedi da smo slijepi pored sopstvenih očiju.

Danima medijska hajka kako mi nešto isporučujemo SNSD-u, iako je jasno da upravo opozicija već pet izbora isporučuje SNSD-u sve.

Ali da budemo pragmatični i da stvari ogolimo do kraja, spremni smo da glasamo za opozicionog kandidata za Dom naroda BiH ukoliko sve stranke “opozicije” potpišu sljedećih 5 rečenica:

1. Bosna i Hercegovina je nezavisna i suverena država, i nikada nećemo pokretati pitanje nezavisnosti RS

2. Glavni grad države BiH je Sarajevo i radit ćemo u interesu naše države, a nikako u interesu susednih država

3. Radit ćemo na članstvu u NATO savezu jer time omogućavamo mir i stabilnost u našoj državi i regionu

4. U Srebrenici je počinjen genocid što je i potvrđeno presudama Međunarodnog suda u Hagu i radit ćemo svi zajedno da se više nikada nikome ne dogodi.

5. Osuđujemo agresiju Ruske federacije na nezavisnu državu Ukrajinu

Da rezimiram opozicione stranke potpišu ovih pet rečenica i imaju naše ruke i SNSD ne može blokirati BiH.

Druga opcija, ne potpišete ovo i idemo u izbor jedan opozicija, jedan Pokret za državu i opet smo spriječili SNSD da blokira.

Međunarodni dužnosnici, ja verujem da nemate ništa protiv ovakvih izjava te ne vidim problem da opozicija ovo potpiše i da idemo zajedno graditi bolje sutra za sve građane BiH”, zaključio je Mijatović.

(Radio Sarajevo)