Home Novosti BiH PONOVO PROPAO ČOVIĆEV PLAN: Lider HDZ-a je uzalud očekivao da se dva...

PONOVO PROPAO ČOVIĆEV PLAN: Lider HDZ-a je uzalud očekivao da se dva probosanska bloka međusobno utrkuju u popuštanju i dodvoravanju

Čović je namjerno požurio s pregovorima pokušavajući ostaviti dojam da će on i Dodik izabrati “bošnjačkog partnera” u budućoj vlasti.

Lider HDZ-a, Dragan Čović, započeo je pregovore s predstavnicim tzv. “Trojke” o formiranju nove vlasti na federalnoj i državnoj razini, mada još nije jasno koji će od dva bloka sarajevskih partija, “Osmorka” ili SDA i DF, imati većinu u bošnjačkom klubu Doma naroda Federacije BiH.

Čović je namjerno požurio s pregovorima očekujući da se dva bloka sarajevskih partija međusobno utrkuju u dodvoravanju i popuštanju. No, to se nije desilo zahvaljujući mudroj odluci čelnika SDA, Bakira Izetbegovića, koji nije potrčao s ponudama Čoviću u Mostar nego je odlučio mirno sačekati rezultate izbora delegata u Dom naroda, te se ponašati u kladu s rezultaima izbora a ne prilagođavati se zahtjevima Čovića i Dodika. Za isti pristup odlučili su se i u Demokratskoj fronti, što su jučer obznanili.

Ko imalo poznaje Izborni zakon BiH, jasno mu je da će “bošnjački partner” u vlasti biti onaj blok ili ona koalicija koja bude imala većinu u bošnjačkom klubu Doma naroda, sviđalo se to Čoviću i Dodiku ili ne.

Ako Osmorka bude imala većinu u bošnjačkom klubu, onda će i biti partner Čoviću i Dodiku, no ako većinu bude imao blok SDA i DF, onda će se, po sili zakona, otvoriti novi krug pregovora na ravnopravnoj osnovi, bez međusobnog uslovljavanja i ucjenjivanja.

Vrjeme će pokazati da Čović i Dodik neće odrediti ko može, a ko ne može biti njihov “bošnjački partner” u vlasti, jer su odluku o tome donijeli građani 2. oktobra na izborima.

(SB / ZS)