Home Novosti BiH MILORAD DODIK I ZA GRČKU TELEVIZIJU O SVOJIM SNOVIMA: “Pozivam sve naše...

MILORAD DODIK I ZA GRČKU TELEVIZIJU O SVOJIM SNOVIMA: “Pozivam sve naše prijatelje pa i…”

I dalje priča gluposti.

Cjelokupna priprema rezolucije o Srebrenici u Ujedinjenim nacijama, već negativno utiče na stanje u Bosni i Hercegovini i sigurno nije usmjerena ka povećavanju stepena povjerenja među narodima, nego ka njihovoj još većoj podjeli, istakao je predsjednik RS-a Milorad Dodik u razgovoru za Grčku nacionalnu televiziju ERT.

“Muslimanska strana u BiH je pokrenula ovu inicijativu bez saglasnosti drugih organa u BiH, što je rušenje svih okvira. Pojavljivanje Njemačke, mi vidimo kao način da ona opere svoju historiju, koja je genocidna, a što se tiče događaja u Srebrenici, ne postoji konsenzus da je bio genocid, to je usmjereno na potrebe Amerikanaca, da operu svoje bombardovanje”, navodi Dodik.

On smatra, da će to samo dodatno “poljuljati” odnose u BiH, te da ne vidi način da kao takva, ona nastavi sa svojim funkcionisanje.

“Pozivam sve naše prijatelje pa i Grčku, da ne upadnu u zamku, jednog špekulativnog procesa, koji je sponzorisan od strane Njemačke i zapadnih zemalja. Srbi nisu napravili genocid i ne prihvataju takve odluke”, ističe Dodik.

Navodi, da je “nemoguće živjeti život pomirenja ili suživota, a da vas stalno optužuju za razne događaje, kao što je ovaj u Srebrenici”.

“Mi smo se u BiH, podijelili, ona je podijeljeno društvo. BiH nikad nije pokazala sposobnost da sama živi. Naše je da obezbijedimo našu autonomiju, po pitanju samostalnosti RS-a, koju treba da izgradimo. Događaj u UN će samo dodatno homogenizovati naš narod po tom pitanju”, zaključuje Dodik, prenose Vijesti.ba.

Kaže i da je BiH, svih 30 godina postojanja, “eksperiment međunarodnog faktora”, te da “ona nikada nije bila željena zemlja naroda koji žive na tom prostoru”.

“Mi Srbi smo nezadovoljni činjenicom, da potpisom sporazuma na kraju rata, pokušavaju da nam oduzmu prava, stečena tim potpisom. Nisam siguran da postoji potencijal za sukobom, sve ove stvari treba rješavati političkim putem. Јedino rješenje je da se napravi ono što je realno moguće – Srbi i Bošnjaci ne mogu da žive zajedno i to je ono što je jedino tačno”, ističe Dodik.

Također je rekao da “onaj ko želi dugoročnu stabilizaciju na Balkanu, podržaće proces mirnog raspada BiH”.