Home Novosti ŠOKANTNO OTKRIĆE FRANCUSKOG LISTA: Orbanovi saradnici preuzeli vlasništvo nad Euronewsom, operacija je...

ŠOKANTNO OTKRIĆE FRANCUSKOG LISTA: Orbanovi saradnici preuzeli vlasništvo nad Euronewsom, operacija je provedena u NAJVEĆOJ TAJNOSTI

Le Monde i njegovi partneri sa mađarskog istraživačkog portala Direkt36 i portugalskog lista Expresso su otkrili da su subjekti bliski mađarskom premijeru Viktoru Orbanu bili u velikoj mjeri uključeni u ovu operaciju, i to u najvećoj tajnosti.

Kako navodi francuski list Le Monde, povjerljivi dokumenti pokazuju da je uticajni informativni kanal Euronews kupljen 2022. sredstvima bliskih saradnika mađarskog premijera Viktora Orbana.

Kako navodi Le Monde, 19. marta je Euronews proslavio pokretanje svojih novih programa i redakcije u Albert Hallu, u srcu Brisela. Ovaj francuski list navodi da je izvršni direktor Guillaume Dubois pokušavao da natjera ljude da zaborave nemire koji su potresli ovaj medij otkako ga je 2022. godine kupio Alpac Capital, misteriozni portugalski investicioni fond, kao i promjena sjedišta grupe iz francuskog grada Liona do glavnog grada Belgije. Naime, to je praćeno odlaskom 175 od ukupno 370 zaposlenih.

“Trećeg aprila doći će do simbolične promjene u rukovodstvu redakcije. Odlučivati će Brisel, a ne više Lion. Ponudićemo opsežno, originalno i nepristrasno izvještavanje o predstojećim evropskim izborima“, rekao je Dubois na događaju kojem su prisustvovali zvaničnici, uključujući Charlesa Michela, predsjednika Evropskog vijeća, i Margaritisa Schinasa, potpredsjednika Evropske komisije.

Le Monde zatim postavlja pitanje: “Da li su znali ko je stvarno plaćao račun za večernje slavlje?”

Otkako je Euronews otkupljen, sindikati njegovih zaposlenih se pitaju ko je finansirao kupovinu informativnog kanala koji je bio u hroničnom deficitu. Do tada je bio u vlasništvu egipatskog tajkuna Nagiba Sawirisa. Bénédicte Bachs-Scherrer, zamjenica izvršnog direktora, još jednom im je rekla na sastanku radnog vijeća 2023. da, “u skladu sa propisima,” Alpac “nije morao spomenuti spisak” onih koji su učestvovali u prikupljanju sredstava za European Future Media Investment (EFMI) – fond rizičnog kapitala koji je portugalska kompanija posebno osnovala u Lisabonu za finansiranje preuzimanja.

Međutim, Le Monde i njegovi partneri sa mađarskog istraživačkog portala Direkt36 i portugalskog lista Expresso su otkrili da su subjekti bliski mađarskom premijeru Viktoru Orbanu bili u velikoj mjeri uključeni u ovu operaciju, i to u najvećoj tajnosti. Interni dokumenti mađarskog državnog fonda Széchenyi Funds, do kojih je došao Direkt36, pokazuju da je ovo javno tijelo uložilo 45 miliona eura u EFMI. Pored toga, najmanje 12,5 miliona eura dala je kompanija za komunikacije bliskog Orbanovog saradnika.

Ovo predstavlja najmanje trećinu sredstava utrošenih za finansiranje operacije čija je vrijednost bila ukupno 170 miliona eura. Prema dokumentima, Alpac je ovu injekciju kapitala iz Mađarske trebao dopuniti izdavanjem 85 miliona eura konvertibilnih obveznica.

Ova umiješanost mađarske vlade, koja je do sada bila potpuno prikrivena, postavlja pitanja o pravim razlozima za preuzimanje kanala koji je prvobitno stvoren 1993. godine kako bi konkurirao CNN-u. PowerPoint prezentacija fondova Széchenyi, označena kao “strogo povjerljivo”, eksplicitno spominje da je jedan od ciljeva preuzimanja Euronewsa, opisanog kao “sedmog najuticajnijeg brenda u politici EU”, bio “ublažavanje ljevičarske pristrasnosti u novinarstvu“.

Investicija “visokog rizika”
Kako navodi Le Monde, “poznato je da je mađarski premijer transformisao veliki dio medija u svojoj zemlji u propagandne medije, posebno proruske, pod izgovorom da želi da “rebalansira” njihovu političku orijentaciju“.

Međutim, navodi se da, dok su Orbanovi bliski saradnici u prošlosti finansirali medije u drugim evropskim zemljama, do sada nijedan od njih nije imao domet Euronewsa, koji tvrdi da emituje u “preko 400 miliona domova u 160 zemalja“. A sve se ovo dešava dok Orban trenutno vodi kampanju za evropske izbore, dajući sveobuhvatna obećanja da će “okupirati Brisel”.

Kada ga je Le Monde kontaktirao, Dubois je odgovorio da mu “iskreno nije poznato” da su mađarski subjekti finansirali preuzimanje kompanije na čijem je čelu. Međutim, prema njegovim riječima, “to nije od značaja” jer je “kontrolni dioničar Pedro Vargas David [izvršni direktor Alpaca]“. U vrijeme najave preuzimanja Euronewsa, u decembru 2021., veze između ovog čovjeka, poznatog kao “PVD” i mađarskih vlasti već su izazvale zabrinutost među osobljem kompanije. Alpac godinama ima poslovne odnose sa kompanijama koje su bliske mađarskoj vladi. Štaviše, Davidov otac, bivši portugalski poslanik u Evropskom parlamentu Mario David, svojevremeno je bio Orbanov savjetnik.

Međutim, PVD je uvijek odbacivao sumnje, na primjer, tako što je na sjednici radnog vijeća izjavio da je on “demokrata [koji vjeruje] u Evropu” i da bi “bilo vrlo nepravedno svesti ga na sina prijatelja Viktora Orbana.”

Uprava Alpaca je također za portugalski časopis Expresso u decembru 2021. navela da nije umiješan mađarski novac u preuzimanje Euronewsa. PVD nije odgovorio na zahtjev za komentar za ovaj Le Monde. U decembru 2021., na pitanje o preuzimanju Euronewsa na konferenciji za novinare, Orban je priznao da poznaje oca PVD-a “dobro”, ali “ništa više”. “Fidesz [Orbanova konzervativna stranka] nema planove za svjetsko carstvo,” rekao je on.

U to vrijeme, Széchenyi Funds, koji je tada bio pod ingerencijom fondacije kojom je predsjedavao ministar ekonomije Mihaly Varga, ipak je u svojim internim dokumentima jasno naveo da se sprema uložiti 45 miliona eura javnih sredstava u investiciju koju njihovi vlastiti stručnjaci smatraju “veoma rizičnim”, s obzirom na razmjere gubitaka koje je pretprio medij.

Više lažnih kompanija
“Bilo je očigledno da se ova investicija mora izvršiti putem naređenja s viših nivoa”, rekao je mađarski izvor koji je bio uključen u operaciju i koji je, u intervjuu za Direkt36, bio zapanjen posvećenošću koja je “daleko premašila” uobičajeni prag ovog državnog fonda, koji upravlja ukupnom imovinom od nešto više od 200 miliona eura.

Kao dodatni dokaz da je odluka o preuzimanju Euronewsa donesena na najvišim nivoima, Le Monde i njegovi partneri su pronašli i dokaze o umiješanosti glavnog komunikacijskog partnera mađarske vlade, Gyulae Balasyja. Njegova kompanija, New Land Media, pozajmila je najmanje 12,5 miliona eura mađarskoj podružnici Alpaca, koja je također bila uključena u preuzimanje Euronewsa.

Balasy je potvrdio svoju investiciju za Direkt36, rekavši samo da je oduševljen što je “korisna i isplativa”. Kako piše Le Monde, Balasy je vrlo blizak vladi i posljednjih godina se obogatio osiguravajući lavovski dio budžeta za javno oglašavanje u Mađarskoj. Također on ima reputaciju da stoji iza provokativnih anti-briselskih plakata koje Orban redovno postavlja širom zemlje.

Nejasno je da li je francuska vlada bila svjesna da Orban stoji iza preuzimanja ovog medija. Međutim, jasno je da je u maju 2022. godine Ministarstvo ekonomije dalo zeleno svjetlo operaciji, koja je bila predmet njegovog odobrenja budući da je Euronews kompanija osnovana prema francuskom zakonu i ona koja je aktivna u medijima – sektor za koji se smatra da je od strateškog značaja. Na pitanje Le Mondea da li su obaviješteni o stvarnim identitetima investitora koji stoje iza Alpaca, iz francuskog trezora su naveli da “ne mogu govoriti o samom slučaju iz razloga proceduralne povjerljivosti“.

Otkako je fond rizičnog kapitala EFMI raspušten u Lisabonu, 2023. godine, ukupna kontrola Euronewsa prebačena je, preko više lažnih kompanija, na podružnicu kompanije Alpac registrovanu u Dubaiju, poreskom raju. Dva portugalska medija, Nascer do Sol i Jornal i, koje je Alpac Capital također kupio 2022., nalaze se u sličnim situacijama vlasničke nejasnoće.

“Poreski i politički razlozi”
Neki interni dokumenti Széchenyi fondova otkrivaju da su Mađari početkom 2023. godine poduzeli korake da pokušaju povratiti svoja ulaganja, ali je bilo nemoguće utvrditi da li su uspjeli. Iz Széchenyi Funds nisu odgovorili na pitanja novinara, tvrdeći da je “većina informacija u vezi sa odlukama o ulaganju pokrivena poslovnom poverljivošću”.

Poslovni plan na kojem je zasnovana odluka o investiranju Széchenyi fondova je u velikoj mjeri proveden. U dokumentima se, na primjer, pominje da je uredništvo trebalo biti prebačeno u Brisel, dok je pozadinski ured trebao biti izmješten “u zemlju niske cijene”.

“Da bi smanjili deficite, nisu oklijevali da degradiraju uslove rada i unište sam duh kanala“, žalio je jedan zaposlenik. Kako je objavljeno u dokumentima, u kojima se navode “poreski i politički razlozi”, dvije holding kompanije Euronewsa sada su registrovane i u Luksemburgu.

Međutim, suprotno prvobitnim planovima, Euronews nije nastavio sa potpunom likvidacijom svojih kancelarija u Lionu; gdje još uvijek rade timovi za francuski, ruski i farsi jezik, kao i timovi za podršku i timovi za časopise. Novinari Euronews-a koje je intervjuisao Le Monde za sada su prijavili da nema uređivačkog uticaja na teme koje se tiču Mađarske, a čini se da se izvještavanje kanala o evropskim temama nije promijenilo. “U Euronewsu nikada nije bilo mađarskih intervencija. Moja nezavisnost je potpuna“, rekao je Dubois na ovu temu.

Međutim, neki novinari su se žalili na intervencije na osjetljivim pitanjima koja se tiču Maroka, Saudijske Arabije, Katara i Azerbejdžana. Sve ove zemlje finansiraju Euronews kroz “partnerstva”, koja su dizajnirana da nadoknade 20 miliona evra godišnje subvencije koju je Evropska komisija plaćala do 2024. godine.

“Sponzorstva možda dolaze iz ovih zemalja, ali nikada nisam vjerovao u realnost bilo kakve intervencije naših klijenata“, odgovorio je izvršni direktor kanala, koji je i šef vijesti od početka aprila.

“Ili smo spriječeni da pokrivamo teme, ili smo primorani da ih pokrivamo vrlo preciznim uputama kako ne bismo uvrijedili klijente, ili smo čak primorani da direktno hvalimo klijenta“, ipak su pisali predstavnici zaposlenih u internom dokumentu iz 2023. godine.