Home Novosti BiH MILORAD DODIK JE UVJEREN DA JE VOJSKA SRBIJE SPREMNA “ŠTITITI SRPSKI NAROD”:...

MILORAD DODIK JE UVJEREN DA JE VOJSKA SRBIJE SPREMNA “ŠTITITI SRPSKI NAROD”: “Pa, ne ide to tako, Srbija nije Rusija”

milorad dodik
milorad dodik

“Imali ste to priliku vidjeti na primjeru Ukrajine. Srbija nije Rusija. Rusija u Ukrajini, bez obzira na svoj nuklearni potencijal i što su druga ili treća vojna sila na svijetu ne postiže ono što želi”.

Predsjednik RS Milorad Dodik prisustvovao je na vojnom poligonu Pasuljanske livade jučer vojnoj vježbi Vojske Srbije.

Tom prilikom je kazao da se uvjerio u osposobljenost Vojske Srbije “da zaštiti srpski narod”.

Vojni analitičar Berko Zečević za Raport kaže da ta Dodikova izjava ne znači ništa, ali da Srbija želi pokazati susjedima da će njihove vizije biti zaštićene vojnom silom.

“Vidite da posljednjih godinu dana i gospodin Vučić i gospodin Dodik održavaju vojne vježbe u Srbiji, a generalno ne postoji vojna prijetnja po sigurnost Srbije od strane susjednih država. To samo pokazuje da oni žele kroz prisustvo vojnim vježbama da pokažu vojnu moć Srbije kao poruku susjedima da će njihove vizije biti zaštićene vojnom silom”, kaže Zečević.

Ipak, objašnjava “da to ne ide tako”.

“Imali ste to priliku vidjeti na primjeru Ukrajine. Srbija nije Rusija. Rusija u Ukrajini, bez obzira na svoj nuklearni potencijal i što su druga ili treća vojna sila na svijetu ne postiže ono što želi”, pojašnjava Zečević.

“Ovo nije izraz dobrosusjedskih odnosa i želje za uspostavljanjem saradnje, Otvorenog Balkana itd. To je sve zasnovano na strategiji koja postoji duboko u pozadini i koja neće narednih decenija nestati o tome da se formira tzv. ‘srpski svet’”, mišljenja je Zečević.

Nije neobično što se Dodik pojavljuje na vojnim vježbama Srbije, mišljenja je.

“On je tamo samo kao predstavnik entiteta, a nastupa kao predstavnik države BiH na neki način. Ako pogledate, na prostorima RS je izmiješana funkcija predsjednika entiteta, predsjednika države, vlade entiteta… To se isto dešava u Srbiji. Predsjednik Vlade bi trebao biti taj koji komunicira u mnogim stvarima operativne prirode, ne državničke. Znači, ovdje imamo vođe u Srbiji i vođu u entitetu RS. Vučić i Dodik dominiraju na području gdje imaju vlast”, zaključio je Zečević.