Home Novosti BiH MILORAD DODIK NA PRESSU U PARLAMENTU BiH: “Ukoliko Christian Schmidt bude bilo...

MILORAD DODIK NA PRESSU U PARLAMENTU BiH: “Ukoliko Christian Schmidt bude bilo šta učinio…”

Lider SNSD-a Milorad Dodik obratio se danas nakon sastanka koji je održan u zgradi Parlamenta BiH, a na kojem su prisustvovali predstavnici stranaka Trojke te lider HDZ-a Dragan Čović.

Na samom početku, Dodik je naglasio da je za evropski put Bosne i Hercegovine, ali da neće pristati ni na šta što nametne visoki predstavnik Christian Schmidt.

“Ukoliko on bude bilo šta učinio, od EU puta BiH nema ništa”, naglasio je Dodik.

Potom, Dodik je potvrdio ono što su prije njega saopćili Nikšić i Čović, a odnosi se na dogovor oko tri zakona – Zakon o sprečavanju sukoba interesa, zakon o sudovima te zakon o pranju novca.

“Kod zakona o sudu ima konfuzije. Ustanovili smo da on ima četiri radna prijedloga. Radna grupa će sve to koncentrisati i ondje gdje se ne slažemo na tome će raditi radna grupa. Što se tiče zakona o pranju novca i finansiranju terorizma, mi apsolutno moramo sve to da usvojimo do kraja ovog mjeseca ukoliko želimo da budemo kredibilni. On je u domu naroda i čeka jasan dogovor. On podrazumijeva i saglasnost koju smo danas dali – da se u apeilu stavi na sto zakon i izboru sudija u Ustavnom sudu BiH. On će u aprilu biti u struktura, nećemo sada da ga opterećujemo”, kaže Dodik, prenosi Klix.

Što se tiče izbornog zakona, Dodik kaže da nije odjednom nestala priča o njemu te dalje pojašanjava:

“Mi nastavljamo dalje da radimo i njemu, mi ne bježimo od njega da se implementiraju tehničke mjere integriteta izbornog procesa, ali nećemo dati saglasnost na zakon koji hoće da nametne Schmidt”, dodaje Dodik.

Konkretno, kada je riječ o EU integracijama, Dodik je u više navrata ponovio da podržava put ka EU, ali je ujedno poslao i jednu poruku Evropskoj uniji.

“Dakle, naš prijedlog je da se napiše jedan apel ili izjav. Taj apel je upućen EU – ako nam date pregovore, a ne date datum – ništa nam niste dali. Ako smo u nečemu jedinstveni – to je ovo – Ako nema datuma, mislim da nema ni svrhe sa radimo dalje. Ako nema datuma, BiH nastavlja da bude kolonija koja nema suverenitet da vodi kredibilne dogovore sa EU institucijama. Slažem se za evropski put BiH i niko nikom ovdje niko nikom ništa ne može da nametne”, ističe Dodik.