Home Novosti BiH MILORAD DODIK OPET PRIJETI, ALI I “LUPETA” O PRIJATELJIMA: “A sada su...

MILORAD DODIK OPET PRIJETI, ALI I “LUPETA” O PRIJATELJIMA: “A sada su dodirnuli u imovinu, nešto što se ne smije; Sve što radimo i što smo…”

Milorad Dodik izjavio je da je odluka o prekidu saradnje sa osobljem britanske i američke ambasade donesena jer su 20 godina nametali probleme RS.

“A sada su dodirnuli u imovinu, u nešto što se ne smije”, rekao je Dodik.

Dodik je pojasnio da se radi o “osoblju američke ambasade u BiH i njihovim specijalnim izaslanicima”, jer su, kako je naveo, “zlo i od gorega sastavljeno”.

“Sve što radimo i što smo trpili, bilo je zbog mira, bezbjednosti naših ljudi, ali nekada se prevrši mjera kao sada”, pojasnio je Dodik i objasnio kako je američka Ambasada izvješatava kako ona hoće, ali na štetu RS.

Dodik je naveo da će, ukoliko predsjedavajuću Predsjedništva BiH Željku Cvijanović pozove Joe Biden ili Antony Blinken ili se negdje slučajno sretnu, naravno razgovarati.

On je rekao da odluku Vlade o prekidu saradnje “imaju obavezu da poštuju načelnici, ministri, premijer i svi srpski predstavnici na državnom niovu”.

Dodik je podsjetio i da je već ukazivao ako se bude “nametala priča o Zakona o imovini i ne dozvoli da njome raspolaže RS, onda se donosi odluka o izlasku iz BiH šta god mislili o tome”.

On je naveo da je lakše pretrpjeti sankcije, nego izgubiti imovinu jer bi u tom slučaju “izgubili RS”.

“Svaki pokušaj da se riješi pitanje imovine ili da se dovede na dnevni red na nivou BiH to znači da za početak izlazimo iz organa BiH, a ako institirate na tome da donesemo odluku o samostalnom statusu RS”, rekao je Dodik i dodao da su imovina, teritorija i nadležnosti RS su neprikosnoveni.

Kaže i da “RS danas ima više prijatelja nego što je imala u svojoj historiji”, navodeći Mađarsku, Srbiju, Rusiju, Kinu, kao i to da ima dobre odnose i sa Hrvatskom.

(SB)