Home Novosti BiH PROCURIO DOKUMENT: Gdje su bili i šta su radili Mirsad Duratović i...

PROCURIO DOKUMENT: Gdje su bili i šta su radili Mirsad Duratović i Ramiz Salkić na ključnoj sjednici NSRS-a…

Takve zakonske izmjene bi nametnule nepotrebna i nesrazmjerna ograničenja na rad nezavisnih medija i civilnog društva, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

Dok Američka i Britanska ambasada otvoreno kritiziraju Dodikov Zakon o kriminalizaciji klevete, oglasila se i Evropska unija koja izražava žaljenje povodom izglasanih izmjena i dopuna Krivičnog zakonika Republike Srpske u Narodnoj skupštini RS, a kojima se ponovo uvode krivične sankcije za klevetu.

Takve zakonske izmjene bi nametnule nepotrebna i nesrazmjerna ograničenja na rad nezavisnih medija i civilnog društva, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

Podsjećaju, da je Evropsko vijeće dodijelilo Bosni i Hercegovini kandidatski status u decembru 2022. godine.

– Kandidatski status dolazi sa velikim očekivanjima. Komisija je u svojoj preporuci za dodjelu kandidatskog statusa definisala korake na kojima Bosna i Hercegovina treba raditi, a jedan takav korak je i jačanje slobode izražavanja i slobode medija – poručuju iz EU. Današnja odluka je, kako se navodi u saopćenju iz Delegacije EU u BiH, nesporno korak u pogrešnom smjeru sa užasavajućim efektom na slobodu medija u Republici Srpskoj, dok istovremeno dovodi u pitanje stratešku opredijeljenost vladajućih stranaka u Republici Srpskoj za pristupanje Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji.

– Ukoliko zakon bude u konačnici usvojen, imat će ozbiljne posljedice na okruženje za civilno društvo (ključni prioritet 11.) i slobodu izražavanja i medija (ključni prioritet 12.) u Republici Srpskoj, kao žalostan i nesumnjivo veliki korak unazad u zaštiti temeljnih prava – upozoravaju.

Evropska unija poziva Republiku Srpsku da povuče izmjene i dopune i osigura punu zaštitu slobode izražavanja i medija.

Napominju da je ispunjavanje ključnih prioriteta navedenih u Mišljenju Komisije preduslov da Bosna i Hercegovina otvori pristupne pregovore.

Evropska unija očekuje od svih vlasti da konstruktivno rade na rješavanju 14 ključnih prioriteta, za dobrobit svih građana Bosne i Hercegovine.

Zanimljivo je i kako su glasali zastupnici Pokreta za Državu ili bolje reći kako nisu glasali na ključnoj sjednici NSRS na kojoj je izglasan kriminalni zakon.

Ljudski.ba donosi glasačku listu NSRS-a u kojoj je vidljivo ko je i kako glasao.

Iz dokumenta koji je objavio Ljudski.ba vidljivo je da su zastupnici Pokreta za Državu glasali drugačije. Naime, zastupnici SDP-a Saša Grbić, Andrea Gajić i zastupnik BH Zelenih Amir Hurtić glasali su protiv, dok je zastupnik Mirsad Duratović bio na sjednici ali nije glasao. Zanimljivo je i kako zastupnik SDA u Klubu Pokreta za Državu Ramiz Salkić uopće nije došao na sjednicu, iako je isti dan pozivao da se Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS-a povuče iz procedure usvajanja.

(SB)