Home Novosti BiH Milorad Dodik se ponovo raspričao: “Schmidt je čovjek kome biografija daje legitimitet...

Milorad Dodik se ponovo raspričao: “Schmidt je čovjek kome biografija daje legitimitet za neke političke borbe u njegovoj zemlji, ali on nije prihvatljiv za RS”

Narodna skupština Republike Srpske danas, na zahtjev predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, održava posebnu sjednicu o radu visokog predstavnika. Dodik je u svom govoru iznio niz neutemeljenih stavova o radu OHR-a i generalno poimanju države.

Konkretno, jedina tačka dnevnog reda današnje sjednice parlamenta manjeg bh. entiteta nazvana je “Ocjena rada visokog predstavnika, primjena Aneksa 10 Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH u periodu razgovora o imenovanju novog visokog predstavnika”.

U uvodnom izlaganju Dodik istakao je da je NSRS, koja predstavlja taj entitet, mjesto na kojem se mora raspravljati o važnim pitanjima koje “mogu odrediti budućnost RS”.

“Najava da u BiH dolazi novi visoki predstavnik razlog više za to”, kazao je Dodik, koji je rekao da to nije traženo te ponovio stari stav da OHR ne treba postojati.

Neprihvatljivo da se o BiH razgovara na udaljenim destinacijama, da nas niko ne pita kako vidimo svoju budućnost – kazao je Dodik.
Kako je dodao, BiH je odavno trebalo da funkcionira bez OHR-a i postane faktor u međunarodnim odnosima. Konstatirao je da Bošnjaci najviše svojataju visokog predstavnika očekujući ukidanje RS.

Međutim, kazao je da očekivanja o tome da će, kako je citirao i naglasio navodnike “međunarodna zajednica ukinuti RS kao genocidnu tvorevinu” neće biti ostvarena.

Nije moguća država po zamisli bošnjačkih struktura – kazao je Dodik.
Ustvrdio je i da je FBiH opterećena ratnom prošlošću, a da prava Hrvata u ovome entitetu nisu ostvarena. Kazao je da u BiH nesumnjivo postoji politička kriza, da RS nema skrivene namjere i slijedi Dejtonski sporazum, ali da će imati odgovore “ako drugi pokušaju drukčije”.

Govoreći o kandidatu za novog visokog predstavnika, Christianu Schmidtu iz Njemačke, rekao je da on ima bogatu biografiju koji mu daje legitimet, ali da nije prihvatljiv za RS ako ne bude izabran u skladu s Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma. Kazao je da je Carl Bildt jedini visoki predstavnik koji je imenovan u skladu s Aneksom 10.

Sve odluke koje je za 26 godina donosio visoki predstavnik bile su želje Bošnjaka. Samo njih je favorizovao – kazao je Dodik.
Samo Dodikovo uvodno izlaganje trebalo bi trajati oko 90 minuta. Dodik je najavio je da će poslanici još još za vrijeme njegovog izlaganja dobiti predložene zaključke. Kako je najavljeno na početku, sjednica će trajati “dok ne završe”, a galasanje je predviđeno nakon rasprave.

Previous articleAMERIČKI AMBASADOR RAZOČARAO ČOVIĆA: “Promjena Ustava je neophodna”!
Next articleOŠTRA PORUKA ŽELJKA KOMŠIĆA: Ako Dodik želi osamostaljenje RS-a, neka pokuša i za dva dana doživio bi debakl
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.