Home Novosti BiH MILORAD DODIK TRAŽI IZLAZNU STRATEGIJU: “Suština zaključaka NSRS je zabraniti da se...

MILORAD DODIK TRAŽI IZLAZNU STRATEGIJU: “Suština zaključaka NSRS je zabraniti da se RS naziva genocidnom tvorevinom”

“Sada po nametnutom Inckovom zakonu to nemamo. Želim da naglasim da niko nije legalizovao taj Inckov zakon”, kaže Dodik.

“Suština skupštinskih zaključaka sa posebne sjednice je da će se predložiti zakon kojim će biti zabranjeno da se kolektiviteti kao što je Republika Srpska, pa i BiH, nazivaju genocidnom tvorevinom i da se konstitutivni narodi i pojedinci nazivaju genocidnim”, istakao je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda Milorad Dodik gostujući na RTRS.

“Sada po nametnutom Inckovom zakonu to nemamo. Želim da naglasim da niko nije legalizovao taj Inckov zakon”, kaže Dodik.

Istako je veliki značaj jučerašnje posebne sjednice Narodne skupštine.

“Ne vraćamo se u institucije BiH. Skupština je rekla da razlozi nisu prestali i to su oni razlozi koji su nas doveli u poziciju da prije šest mjeseci kažemo da ne samo da nećemo odlučivati, već da nećemo biti ni prisutni na sjednicima zajedničkih institucija. Mogu da učestvuju naši predstavnici, ali da se drže stava Narodne skupštine, Vlade Srpske i naravno predsjednice RS”, rekao je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH naglašava da je to već doneseno u ranijim zaključcima.

“Imate u članu 4, da ćemo učestvovati u radu u tačkama koji su u interesu za Republiku Srpsku, kao što sutra imate u Predstavničkom domu tri razvojna programa i nekoliko desetina miliona maraka koje treba Srpska da povuče. Bez tih formalnih procedura ne bi to imali”, rekao je Dodik.

On je podvukao da opozicija u Republici Srpskoj ne zna šta hoće, te dodao da oni zajedno sa Eskobarom ruše jedinstvo u Srpskoj.

“Njihova jedina politika je Milorad Dodik. Mržnja prema meni im je veća od ljubavi prema Republici Srpskoj. I to se najbolje vidjelo na jučerašnjoj sjednici kada su se bunili što ja nisam prvi govorio, iako to nema nikakve veze. O tome ne odlučujem ja, ali da sam govorio prvi, znate da bi se samo zakačili za moje izjave, i da tako često sjednice odlaze u drugom smjeru, što samo pokazuje da sam im ja jedini cilj”, podvukao je Dodik.

(SB)