Home Novosti BiH MILORAD DODIK UVIJEK SPREMAN NA PROVOKACIJU: “Gospodine Schmidt, vratite se u svoju...

MILORAD DODIK UVIJEK SPREMAN NA PROVOKACIJU: “Gospodine Schmidt, vratite se u svoju zemlju, pomozite njoj, usrećite…”

21.08.2023., Banja Luka, Bosna i Hercegovina - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i srpski clan Predsjednistva BiH Zeljka Cvijanovic odrzali konferenciju za novinare na kojoj su govorili o sluzbenom posjetu Madjarskoj gdje su se sureli s liderima Turske, Madjarske i Azerbejdzana, ali i o sankcijama RS, i odnosima sa americkom ambasadom u BiH. Photo: Dejan Rakita/PIXSELL

(…) svoje sunarodnike.

“‘Ili je smrt za vrat’ ili su u igri velike pare, te je Schmidt toliko zapeo da BiH dodatno ponizi i još više je učini “zemljom s posebnim potrebama”, namećući joj nešto što nema ni u jednoj zemlji u Evropi?”, napisao je Milorad Dodik, predsjednik RS-a na društvenim mrežama.

On je komentarisao najave Christiana Schmidta, visokog predstavnika kojeg u RS ne priznaju da će nametnuti izmjene Izbornog zakona, prenose Nezavisne novine.

“Naime, različiti oblici elektronskog glasanja postoje u 11 zemalja u Evropi, a koristi se samo u četiri države članice EU. Ali, korištenje biometrije na glasačkom mjestu ne postoji ni u jednoj evropskoj državi. Postoji u nekim zemljama Afrike i Južne Amerike. Prema trenutno dostupnim informacijama, najveći broj država u Evropi je, posebno nakon izbora 2016. i 2017. u SAD, Francuskoj i Velikoj Britaniji i navoda o uplitanju drugih država u izbore, zadržao samo način glasanja ‘papir i olovka'”, navodi Dodik. On dodaje da je stav OSCE-a izričit – korištenje biometrije u izbornom procesu je neprihvatljivo.

“Stvar je vrlo jednostavna – kada očitate biometriju i očitate listić, negdje ostane memorisano za koga je birač glasao. I nemojte reći da je sistem zaštićen – nije. Čim postoji server, postoji i memorija. Zašto onda toliko insistiranje da BiH i u ovome bude mimo svijeta? A, ključno pitanje, kakve veze s integritetom izbornog procesa ima Schmidt? Da ne želi možda da zna ko su građani koji ne glasaju za opcije koje on preferira? Da li je sljedeće ispitivanje regularnosti fudbalske Superlige BiH ili izbora za pjesmu Evrovizije?! Ko je vlast u BiH, institucije ili Schmidt? Nit’ je bilo, niti može biti”, dodaje on.

Usput, fudbalsko takmičenje najboljih timova u Srbiji se zove Superliga. U Bosni i Hercegovini, a s tim ga može upoznati njegov sestrić na čelu NSBiH Vico Zeljković, zove se Premijer liga.

Prema Dodikovim riječima, nesporno je da izborni proces treba unaprijediti, ali to mora biti po ugledu na države Evrope, a ne Afrike. “I to moramo uraditi institucionalno, a ne da budemo pokusni kunići i deponija za skladištenje opreme koja nikome ne treba. Ili možda baš u tom grmu leži zec? U Njemačkoj protesti poljoprivrednika, štrajk mašinovođa… Gospodine Schmidt, vratite se u svoju zemlju, pomozite njoj, usrećite svoje sunarodnike. Mi ćemo biti mnogo srećniji bez Vas. Ovdje ste ionako ilegalno”, zaključio je Dodik.