Home Novosti BiH MILORAD U NOVIM PROBLEMIMA: U Udruženju žrtava razmišljaju o podnošenju nove krivične...

MILORAD U NOVIM PROBLEMIMA: U Udruženju žrtava razmišljaju o podnošenju nove krivične prijave protiv Dodika

Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Pokret “Majke enklava Srebrenica i Žepa” razmišljaju o novoj krivičnoj prijavi protiv Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine zbog njegovih izjava o genocidu.

Iz ovih udruženja za Patriju podsjećaju da su oni još 2015. godine, po tadašnjem Krivičnom zakonu BiH, podnijeli prijavu protiv Dodika zbog izazivanja narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti.

Međutim, tada je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine donijelo odluku o neprovođenju istrage protiv Dodika. U odgovoru prijaviteljima Tužilaštvo BiH tada navodi da ne postoje osnovi sumnje da je Dodik počinio predmetno krivično djelo.

“Ovih dana intenzivno razgovaramo o podnošenju nove krivične prijave protiv Milorada Dodika. Odluku još nismo donijeli. U prvoj prijavi tužioci su nam rekli da ne mogu doći do originalnih tekstova. Sada ima puno više dokaznog materijala, pa ćemo sve razmotriti”, rekao je Patriji Murat Tahirović, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida, ali još jednom naglasio da odluka nije donesena.

Podsjećamo, nakon što je je sada već bivši visoki predstavnik Valentin Inzko nametnuo izmjene Krvičnog zakona BiH i zabranio negiranje genocida, Dodik je u više navrata ponovio da se genocid nije desio i da on ne prizna ni presude ni Inzkovu odluku.