Home Novosti BiH NA POMOLU JOŠ JEDNA KRIZA U BiH: Predsjedništvo BiH sazvalo hitnu telefonsku...

NA POMOLU JOŠ JEDNA KRIZA U BiH: Predsjedništvo BiH sazvalo hitnu telefonsku sjednicu zbog Centralne banke BiH, čeka se Dodik…

Upravno vijeće i bez članova iz RS-a može donositi odluke jer je potrebna većina od pet članova kojeg čine dva Bošnjaka, dva Srbina i jedan Hrvat koji imenuju guvernera.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić sazvao je večeras telefonsku sjednicu na temu imenovanja Upravnog vijeća Centralne banke BiH, saznaje Klix.ba.

Kako nam je potvrđeno u Komšićevom kabinetu, on i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović glasali su za imenovanje novog-starog sastava Upravnog vijeća, a još se čeka odluka trećeg člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Naime, sjednica je sazvana s obzirom da mandat članovima aktuelnog Upravnog vijeća, kao i guverneru Centralne banke Senadu Softiću, ističe sutra. Zakon o Centralnoj banci BiH ne poznaje ni tehnički ni v.d. mandat s toga je potrebno da se imenuje novo Upravni vijeće.

Ono što se sada očekuje jeste potez i glas Milorada Dodika koji, kao i ostali političari iz RS-a bojkotuje rad tri institucije Bosne i Hercegovine – Predsjedništva, Parlamenta i Vijeća ministara.

No, Upravno vijeće i bez članova iz RS-a može donositi odluke jer je potrebna većina od pet članova kojeg čine dva Bošnjaka, dva Srbina i jedan Hrvat koji imenuju guvernera.

Nezavisne novine su danas pisale da su navodno srpski članovi Upravnog vijeća BiH na posljednjoj sjednici odmah na početku rekli da neće da odlučuju pozivajući se na zaključke Narodne skupštine RS-a donesene nakon što je Valentin Inzko, bivši visoki predstavnik u BiH, nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH.

(SB)