Home Novosti BiH Ministar Podžić naglašava: “Evropa mora razmisliti o odbrani; Dolazak rezervnih snaga EUFOR-a...

Ministar Podžić naglašava: “Evropa mora razmisliti o odbrani; Dolazak rezervnih snaga EUFOR-a ima veze sa situacijom u BiH, ali je njihov dolazak očito ubrzala situacija u Ukrajini”

Podžić je ocijenio da Evropska unija nikada nije uspjela uspostaviti svoju jedinstvenu vanjsku i sigurnosnu politiku.

Vidimo da je ovo napad visokog intenziteta. Ciljevi su radikalni, tako da po mojoj procjeni Evropa mora razmisliti o svojoj odbrani. Nadam se da će ciljevi Rusije u Ukrajini ostati na ograničenim dometima – izjavio je danas ministar odbrane BiH Sifet Podžić.

On napominje da je simptomatično da Putin u svojim izjavama nije rekao da li priznaje odmetnute ukrajinske regije Donjeck i Lugansk u trenutnim granicama, koje su uspostavljene 2014. godine, ili se tu radi o nekim starim granicama.

Naglašava da je po njegovoj procjeni drugi ograničeni cilj Rusije spajanje regije Donbasa sa Krimom, dok su Rusi već u luci Mariupolj, gdje je vjerovatno dugoročni cilj ukloniti Ukrajinu od Azurskog mora.

“Ja bih bio zadovoljan kada bi to bili jedini njihovi ciljevi i da neće ići dalje”, rekao je Podžić.

Ocijenio je da Evropska unija nikada nije uspjela uspostaviti svoju jedinstvenu vanjsku i sigurnosnu politiku.

Ponovio je da se rat ne može voditi apelima, saopćenjima, pa ni sankcijama, što potezi Rusije i dokazuju, te ustvrdio da se sada osjete i određene “pukotine” u NATO savezu.

Dodao je da dolazak rezervnih snaga EUFOR-a u BiH, oko 500 vojnika, ima veze sa situacijom u BiH, ali da je njihov dolazak očito ubrzala situacija u Ukrajini.