Home Novosti BiH Schmidt uputio poruku nakon odluke EUFOR-a da pojača rezervne snage u BiH

Schmidt uputio poruku nakon odluke EUFOR-a da pojača rezervne snage u BiH

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt izričito pozdravlja odluku o jačanju privremenih pričuvnih snaga pri misiji EUFOR-a Althea u cijeloj Bosni i Hercegovini, čime se u značajnom obujmu povećavaju kapaciteti i nazočnost EUFOR-a.

“Ova odluka naglašava opredijeljenost međunarodne zajednice za integritet i stabilnost države Bosne i Hercegovine i njenih institucija, koji se temelje na Općem okvirnom sporazumu za mir.

Ovoj državi je mjesto u Europi.

EUFOR Althea i visoki predstavnik odlučno će je pratiti na njenom putu ka europskim integracijama”, rekao je visoki predstavnik Christian Schmidt.

Podsjećamo, četiri čete sa oko 500 pripadnika rezervnih snaga EUFOR-a koje su stacionirane izvan Bosne i Hercegovine će, predostrožnosti radi, u naredne dvije sedmice biti raspoređene u Bosni i Hercegovini, kao pojačanje postojećim snagama, saopćeno je iz EUFOR-a.

“Pogoršana sigurnosna situacija na međunarodnom nivou mogla bi potencijalno uzrokovati nestabilnost u Bosni i Hercegovini. Raspoređivanje ovih snaga je mjera predostrožnosti, koja se poduzima u cilju jačanja stabilnosti u BiH, tako što će se pozicionirati dovoljan broj sposobnih snaga u zemlji koje će pružati podršku bh. institucijama pri održavanju sigurnog i stabilnog okruženja”, saopćeno je iz EUFOR-a.

“To je razborita i odgovarajuća mjera koja odražava nedvosmislenu predanost EU i EUFOR-a očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine”, navodi se iz EUFOR-a.