Home Novosti BiH MOSTARSKI MUFTIJA ZATRESAO HERCEGOVINU: Bošnjački politički predstavnici podanički šute…

MOSTARSKI MUFTIJA ZATRESAO HERCEGOVINU: Bošnjački politički predstavnici podanički šute…

Većinu članova Islamske zajednice, dodao je, iznenađuje i šutnja političkih predstavnika i društveno odgovornih faktora na najave hrvatskih političara da će na Jugu zemlje biti problema ukoliko se ne ostvare zahtjevi za izmjenu izbornog zakona.

Muftija mostarski Salem ef. Dedović kritizirao je bošnjačke političare u Hercegovini.

– Nakon transfera od dva miliona KM iz ovogodišnjeg budžeta Federacije za gradnju zgrade Hrvatskog narodnog kazališta na uzurpiranom Lakišića haremu, za što ne postoje potrebne dozvole, federalna vlada, objavili sa danas mediji, velikodušno je izdvojila i 300 hiljada za velikokatolički projekat „Groblja mira na Bilima“ kod Mostara, stoji u reakciji Mostarskog muftije.

Tim povodom od bošnjačkih predstavnika sa područja Hercegovine, koji su dio vlasti na Državnom, Federalnom, Kantonalom i nivou Grada Mostara muftija mostarski Salem ef. Dedović zatražio je da se javno očituju i odgovore zašto se u posljednje vrijeme donose u kontinuitetu štetne odluke po interese bošnjačkog naroda i njegove budućnosti u ovoj regiji.

„Imajući u vidu ova velikodušna izdvajanja očekujemo da će se u narednom periodu riješiti dugogodišnje pitanje Liska harema i drugih vakufskih lokaliteta na području muftijstva. Bošnjaci Hercegovine ne mogu, ne smiju i neće biti kolateralna šteta političkih dogovora na nivou Federacije. Podanička uloga na koju se pristaje ne odgovara dostojanstvu našeg naroda u ovom dijelu zemlje koje je potvrdio i za koje se borio u najtežim okolnostima prije tridesetak godina“ ističe muftija.

Većinu članova Islamske zajednice, dodao je, iznenađuje i šutnja političkih predstavnika i društveno odgovornih faktora na najave hrvatskih političara da će na Jugu zemlje biti problema ukoliko se ne ostvare zahtjevi za izmjenu izbornog zakona.

„Očekujemo da se svim građanima ovog dijela Bosne i Hercegovine predoči i pojasni o kakvim je to najavljenim problemima riječ i šta se to najavljuje. Odgovorni predstavnici ne mogu stajati po strani i ne slušati potrebe, zapitanosti i stanje naroda kojeg predstavljaju“, poručio je muftija Dedović.

(SB)

Previous articleDUŠANKA MAJKIĆ OTVORENO PRIJETI: „Nema podrške Zakonu o akcizama ako ne bude…“
Next articleDRAGAN ČOVIĆ MISLI DA JE LEGITIMNO PREDLOŽITI: “Schmidt treba poništiti sve odluke prethodnih visokih predstavnika u BiH”
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.