Home Novosti BiH MUSTAFA CERIĆ POSTAVIO PITANJE DANA RECCEPU TAYIPU ERDOGANU

MUSTAFA CERIĆ POSTAVIO PITANJE DANA RECCEPU TAYIPU ERDOGANU

Bivši reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Mustafa Cerić reagirao je na vijest da su Aleksandar Vučić i Reccep Tayip Erdogan razgovarali o BiH, postavivši nekoliko pitanja turskom predsjedniku.

Cerić je pitanja nazvao “Pitanjem dana za emanetdžiju na Bosnu” te kazao:”Pitanje dana za emanetdžiju na Bosnu

Gospodine predsjedniče Erdgoan,

Jeste li tražili od srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića da prizna genocide nad Bošnjacima u Srebrenici, Bošnjacima koji su Vam ostavljeni u amanet?

Jeste li tražili od njega da se hrišćanski pokaje u ime srpskog naroda za genocid, koji je cijeli svijet vidio i međunarodni sudovi punopravno osudili? Ako niste, molimo Vas da to uradite u ime emaneta koji Vam je, kako Vi tvrdite, povjerio rahmetli Alija!

Nadam se da će ova poruka doći do Vas i da ćete u duhu emaneta nad Bošnjacima u Bosni djelovati!

Allah Vas nagradio!”, kazao je Cerić.

Inače, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sinoć je još jednom zahvalio predsjedniku Turske Erdoganu za podršku izgradnji autoputa Beograd – Sarajevo, jer je bolje infrastrukturno povezivanje Srbije i BiH ujedno i podrška miru i stabilnosti na zapadnom Balkanu.

Vučić i Erdgoan u telefonskom razgovoru još jednom su naglasili svoju čvrstu opredijeljenost da zajedničkim snagama obogaćuju odnose dvije zemlje koji su već na visokom nivou, kako politički tako i ekonomski, saopćila je služba predsjednika Srbije za saradnju s medijima.

U dugom i sadržajnom razgovoru Vučić i Erdogan su izrazili uvjerenje da će kroz rad Visokog vijeća za saradnju, kao i na druge načine, nastaviti da još snažnije i odlučnije unapređuju sveukupne odnose i saradnju u svim oblastima.

Vučić je pozvao Erdogana da uskoro posjeti Srbiju da bi bila održana druga sjednica Visokog vijeća za saradnju i bili dogovoreni novi elementi političke i ekonomske saradnje dvije zemlje, navodi se u saopćenju.

(Hayat / Foto: Arhiv)