Home Archive Na području Srebrenice uskoro bi mogla početi izgradnja etno-sela

Na području Srebrenice uskoro bi mogla početi izgradnja etno-sela

Najavljena i saradnja s vlasnikom ergele konja Eminom Bektićem

Na području Srebrenice uskoro bi mogla početi izgradnja etno-sela za koje se očekuje da svojim sadržajima privuče veliki broj domaćih i stranih turista.

Predsjednik Udruženja “Prijatelji prirode oaza mira“ Irvin Mujčić kazao je da to udruženje u narednom periodu planira realizirati brojne aktivnosti, a jedna od njih je izgradnja etno-sela u Slapovićima na lokaciji Kasapić.

– Za početak će to biti tri male kuće koje su pravljene u stilu osećanskih neimara. Zatim ćemo uraditi mlin kao nekad kad se koristio, koji će biti korišten za mljevenje brašna, a ujedno i za struju. Narod je tokom rata pravio male mlinove da bi imao struju, a isto tako ćemo mi raditi. Cilj nam je pokazati da se od prirode može živjeti – kaže Mujčić.

Ističe da je sredstva za izgradnju etno-sela omogućila jedna fondacija iz Italije, a njegovom izgradnjom se građanima i turistima želi omogućiti mjesto gdje će se opustiti i uživati u prirodi.

Osim tih prvih ulaganja koja su najavljena, planirano je da se i u narednom periodu nastavi izgradnja drvenih kućica i šadrvana u okviru etno-sela.

– Ove godine imamo mogućnost da zaposlimo tri osobe, ali samo sezonski, i radujemo se zbog toga, jer ćemo time omladini pokazati da nemaju potrebe ići u Njemačku pored naših neiskorištenih potencijala. Trebamo samo malo uložiti da bismo uspjeli – poručio je Mujčić.

Objašnjava da se Udruženje “Prijatelji prirode oaza mira“ finansira samostalno te da onoliko koliko dobiju od turista, ulažu u svoje projekte, a ove godine su, kaže, imali dosta pomoći izvana.

Mujčić najavljuje brojne aktivnosti koje će Udruženje realizirati tokom godine, kao što su međunarodni omladinski kamp za mlade te festival na otvorenom na kojem će biti promovirana domaća proizvodnja.

– U sklopu festivala bit će održan veliki koncert na kojem će svirati bendovi iz Japana, Izraela, Belgije, Austrije, kao i domaći bendovi. Naši gosti će biti svih nacionalnosti kako bismo pokazali da svi zajedno možemo nešto uraditi. Poslat ćemo lijepu poruku iz Srebrenice da je suživot moguć u našem gradu – rekao je Mujčić.

Također, aktivisti Udruženja “Prijatelji prirode oaza mira“ imaju odličnu saradnju s vlasnikom ergele konja Eminom Bektićem iz Jasenove kod Srebrenice s kojim u narednom periodu planiraju raditi na zajedničkim projektima.

– Emin planira izgraditi bogomolju za sve turiste koje nas posjete, bez obzira na to koje vjere bili. Bitno je da imaju mjesto gdje se mogu pomoliti Bogu, a nema ništa ljepše vidjeti ljude svih vjera kako se zajedno mole – ističe Mujčić.

(Avaz.ba)