Home Novosti Vučić: Razumijem Dodika, naziv RS, za koji se narod borio, će ostati

Vučić: Razumijem Dodika, naziv RS, za koji se narod borio, će ostati

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da ime entiteta RS nije izmišljeno, već je dejtonska i ustavna kategorija i da je siguran da će ostati.

Komentirajući izjavu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika za “Politiku” da će u slučaju osporavanja imena entiteta RS pokrenuti inicijativu da se pored naziva entiteta stavi crtica i dopiše – Zapadna Srbija, Vučić je rekao da je to shvatio kao poruku da niko nema prava da mijenja ime entiteta RS.

– Nisam pročitao intervju, ali ja razumijem da gospodin Dodik želi da kaže da niko ne može i da nema pravo da mijenja ime entiteta RS koje je ustavom zagarantirano, za koje se narod borio i koje je dejtonska kategorija – rekao je Vučić novinarima u Minhenu.

Poručio je i da entitet RS nije “neko izmišljeno ime”.

– To je dejtonska kategorija i to je ustavna kategorija BiH. Tako da sam siguran da je entitet RS bio i da će entitet RS i ostati – poručio je Vučić.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će na eventualnu inicijativu o promjeni imena entiteta RS biti odgovoreno inicijativom da pored naziva bude stavljena crtica i dopisano – zapadna Srbija.