Home Novosti Na srbijanskoj televiziji jutros odali počast žrtvama genocida u Srebrenici

Na srbijanskoj televiziji jutros odali počast žrtvama genocida u Srebrenici

Milorad Komrakov, najpoznatiji kao urednik informativnog programa RTS-a u vrijeme bombardovanja Jugoslavije 1999. godine, jutros je u programu srbijanske televizije Tanjug odao počast žrtavama genocida u Srebrenici.

“Danas je 11. juli, dan kada su izvršeni zločini, genocid u Srebrenici, kada je bio zločin u Bratuncu i tako dalje… I mislim da je red da odamo na neki način pijetet prema tim žrtvama”, istakao je bivši urednik RTS-a u jutarnjem programu na televiziji Tanjug čiji je voditelj zajedno s Zoranom Ostojićem, bivšim članom LDP-a.

“Ostojiću, slažemo se da je Novak Đoković vijest dana, tu nema dileme”, upitao je Komrakov, najprije, kolegu na početku jutarnjeg programa i dobio odgovor:

“Jeste to skoro i da nije vijest”, konstatovao je Ostojić. Zatim je Komrakov nastavio:

“Da, više smo navikli na to. Pošto imamo veliku temu o Novaku danas. Ja mislim da je red da podsjetimo, premda će to naše vijesti zabilježiti, i da kažemo gledaocima da je danas jedan tužan dan. Ipak, danas je 11. juli, dan kada su izvršeni zločini, genocid u Srebrenici, kada je bio zločin u Bratuncu i tako dalje… I mislim da je red da odamo na neki način pijetet prema tim žrtvama”, naglasio je Komrakov.
Potom se Ostojić nadovezao i podsjetio da je 11. juli dan sjećanja na genocid u Srebrenici u cijeloj Evropi i da je Evropski parlament donio 2009. godine rezoluciju o tome, prenosi Blic.

“Mnogi parlamenti su usvojili svoje rezolucije. Parlament Srbije je usvojio 2010. godine svoju rezoluciju u kojoj zločine u Srebrenici osuđuje na način na koji je to uradio Međunarodni sud pravde po tužbi BiH koja je Srbiju tužila za genocid. Taj sud donio je presudu da se desio genocid, ali da Srbija nije kriva. Mnogi to zaboravljaju i pokušavaju da prebace krivicu Srbiji. Zaboravljaju da zločine vrše pojedinci…”, rekao je Ostojić, prije nego što ga je Komrakov prekinuo još jednim stavom:

“Pojedinci u ime države”, podvukao je Komrakov.

Ostojić se donekle složio i rekao da su u slučaju Srebrenice Karadžić i Mladić izjavili da nisu postupali u ime države.

Na kraju je Komrakov kratko zaključio: “Sud je rekao svoje.”

Ko je Milorad Komrakov?

Komrakov je objavljivao u Politikologu, Studentu, Indeksu 202, TV reviji, NIN-u, na Beogradu 202, a od 1979. do 2002. godine bio je zaposlen u Informativnoj redakciji Televizije Beograd, odnosno RTS-u. Prema biografskim podacima njegove izdavačke kuće, uredio je i vodio najviše TV dnevnika, u poluvjekovnoj historiji TV Beograd.

Dobitnik je više novinarskih nagrada i priznanja, uključujući i UNS-ove “Svetozar Marković“ i “Dimitrije Davidović“ .

Bio je predsjednik Udruženja novinara Srbije od 1996. do 28. oktobra 2000. godine. Odlukom Suda časti isključen je iz udruženja 8. februara 2001. godine. Poslije bolovanja koje je otvorio na RTS-u nakon petooktobarske revolucije, Komrakov je raspoređen na radno mjesto u Zvečkoj kod Obrenovca, demantujući navode medija da radi kao “poljar na njivama“ čuvajući predajnik, već je, kako je rekao, “raspoređen na radno mjesto samostalnog stručnog saradnika u Poslovnoj jedinci Pravni, kadrovski i opšti poslovi RTS-a“.

Napisao je osam knjiga: Moj šesti oktobar, Peti oktobar u RTS-u, Bombardovanje RTS – moja istina, Lov na peti oktobar, Ubica iz Vuhana, Maske su prebrzo spale?!, Korona se otrgla kontroli?! i Tajne Titanika.

(Klix.ba)