Home Novosti BiH Nacionalističko orgijanje u Podrinju: Badnjak okitili četničkom zastavom, pozirali sa kokardama

Nacionalističko orgijanje u Podrinju: Badnjak okitili četničkom zastavom, pozirali sa kokardama

Pravoslavni vjernici danas slave Badnji dan kada se u hramovima i domovima pale badnjaci i priređuju bogosluženja uoči najradosnijeg kršćanskog praznika – Božića.

Izvorno bi to trebao biti praznik ljubavi i pomirenja, no čini se da tako ne misle u Kostićima, selu između Milića i Srebrenice u Istočnoj Bosni, koji su danas Badnji dan dočekali u iniformama i četnikim obilježjima pod kojim je 1995. godine nedaleko od tog mjesta počinjen genocid nad Bošnjacima, najveći ratni zločin u Evropi nakon 2. Svjetskog rata.

Slike koje su objavljene na Facebook profilu jednog iz grupe učesnika ovog nemilog događaja, a do kojih je došao portal Tuzlainfo.ba, pokazuju badnjak okićen crnom četničkom zastavom i poziranje grupe muškaraca i žena od kojih je veći dio njih u vojnim uniformama i šajkačama sa kokardom.

Naselje Kostići se nalazi u MZ Derventa u opštini Miliću i blizini više povratničkih naselja čiji su stanovnici uznemireni četničkim orgijanjem i „folklorom“ koje ne bi trebao imati nikakve veze sa bilo kojim vjerskim praznikom, posebno onim koji predstavlja pročišćenje duha i tijela i snaži trajne vrednosti mira i tolerancije.

U opštini Milići u entitetu RS prema posljednjem popisu stanovništva živi više od 4.000 Bošnjaka što čini 36,7 posto ukupnog broja stanovnika.

Očigledno je da su učesnici ovog događaja željeli poslati poruke druge prirode.