Home Novosti BiH TAJNI SIGNALI IZ BEOGRADA: Na obilježavanje neustavnog dana RS stiže brojna delegacija...

TAJNI SIGNALI IZ BEOGRADA: Na obilježavanje neustavnog dana RS stiže brojna delegacija iz Srbije, ali ne i Vučić!

Delegaciju bi, prema informacijama Istrage, trebala predvoditi premijerka Ana Brnabić. Pored nje, svoj je dolazak najavio i ministar unutrašnjih poslova u Vladi Srbije Aleksandar Vulin. Predsjednik Narodne Skupštine Republike Srbije Ivica Dačić također je potvrdio dolazak u Banja Luku, gdje će 8. i 9. januara biti obilježen dan Republike Srpske kojeg je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.

Najviši srbijanski zvaničnici, osim predsjednika Aleksandra Vučića, najavili su svoj dolazak u Banja Luku, gdje će 8. i 9. januara prisustvovati obilježavanju neustavnog dana Republike Srpske.

Delegaciju bi, prema informacijama Istrage, trebala predvoditi premijerka Ana Brnabić. Pored nje, svoj je dolazak najavio i ministar unutrašnjih poslova u Vladi Srbije Aleksandar Vulin. I ministar finansija Siniša Malić je vlastima u Republici Srpskoj potvrdio da će doći na obilježavanje dana RS. Dolazak je najavila i ministrica za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Srbije Darija Kisić Tepavčević. Za vikend bi u Banja Luku trebala doći i Gordana Čomić, ministarka za ljudska prava Srbije. Iz Vlade Srbije na obilježavanje neustavnog dana RS dolazi i ministrica državne uprave i lokalne samouprave Srbije Marija Obradović, te ministrica europskih integracija Republike Srbije Jadranka Joksimović.

Predsjednik Narodne Skupštine Republike Srbije Ivica Dačić također je potvrdio dolazak u Banja Luku, gdje će 8. i 9. januara biti obilježen dan Republike Srpske kojeg je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.

Osim zvaničnika Vlade i Skupštine, dolazak u Banja Luku su najavila i trojica visokopozicioniranih oficira Vojske Srbije. Dolazak je bio najavio i ministar odbrane Nebojša Stefanović, ali je on morao otkazati posjetu Banja Luci, nakon što je bio pozitivan na koronavirus.

Programe proslave za 8. januar je predviđeno polaganje vijenaca, dodjela odlikovanja zaslužnim “institucijama i pojedincima i svečana akademija u dvorani Borik. Za 9. januar je planirana Sveta arhijerejska liturgija koju će služiti patrijarh Porfirije.

Svi oni će, dakle, prisutvovati obilježavanju neustavnog dana RS. Domaćin će im biti član Predsjedništva BiH Milorad Dodik kojem su u srijedu vlasti SAD-a nametnule nove sankcije zbog, pored ostalog, zbog pokušaja rušenja ustavnog poretka BiH.

Iz Ambasade SAD-a u Sarajevu u četvrtak su za Radio Slobodna Evropa saopćili da je “obilježavanje dana Republike Srpske 9. januara neustavno”, te da su “odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine (BiH) su konačne i obvezujuće”.