Home Novosti Najpoznatija novinarka na svijetu uputila snažne poruke zbog filma Jasmile Žbanić o...

Najpoznatija novinarka na svijetu uputila snažne poruke zbog filma Jasmile Žbanić o Srebrenici: “Quo Vadis Aida” nas podsjeća da uvijek moramo biti na oprezu

Christiane Amanpour, novinarka CNN-a koja je svjetsku slavu stekla izvještavanjem tokom rata u BiH oglasila se nakon što je pogledala film Jasmile Žbanić o Srebrenici “Quo Vadis Aida”

Christiane Amanpour, novinarka CNN-a koja je svjetsku slavu stekla izvještavanjem tokom rata u BiH oglasila se nakon što je pogledala film Jasmile Žbanić o Srebrenici “Quo Vadis Aida” .
“Na Dan sjećanja na holokaust prisjećamo se šest miliona Židova koje je genocidni nacistički režim stravično i sistemski ubijao.

To je stalni podsjetnik na vitalnu važnost kazivanja Nikada više”, poručila je na Twitteru novinarka Christiane Amanpour.

Ona je također podijelila intervju s bh. rediteljkom Jasmilom Žbanić.

“Prije nešto više od 25 godina Evropa je svjedočila svom prvom genocidu od Drugog svjetskog rata, genocidom u Srebrenici. Novi snažni film “Quo Vadis Aida” dokumentira tu tragediju i podsjeća nas da uvijek moramo biti na oprezu”, poručila je Amanpour.

Ko je Christiane Amanpour ?

Christiane Amanpour je britansko-iranska novinarka i voditeljica ABC Newsa, bivši glavni međunarodni dopisnik CNN-a, na kojem je radila 27 godina. Također je i članica Glavnog odbora Međunarodne fondacije ženskih medija (International Women’s Media Foundation).

Za CNN je počela raditi 1983, u stranoj redakciji u Atlanti, kao asistentica. Prvi značajniji zadatak koji je dobila kad je počela raditi kao strani dopisnik bio je izvještavanje o Iračko-iranskom ratu, da bi 1986. bila poslana u istočnu Evropu da izvještava o raspadu evropskog komunizma[11]. Tri godine kasnije premještena je u Frankfurt, odakle je izvještavala o demokratskim revolucijama koje su se širile Istočnom Evropom u ono vrijeme.

1990. izvještavala je o iračkoj okupaciji Kuvajta, kao i o ratu u Perzijskom zalivu, koji je uslijedio nakon toga. Nekoliko godina kasnije prešla je na Balkan, odakle je počela izvještavati o ratu u Bosni, kao i mnogim drugim konfliktima u zoni. Tokom opsade Sarajeva, zbog emotivnih izvještaja koje je odande slala, gledaoci i kritičari doveli su u pitanje njenu profesionalnu objektivnost, navodeći da su mnogi njeni izvještaji bili nepravedno pristrasni u korist bosanskih muslimana, na šta je ona odgovorila:

U nekim situacijama jednostavno je nemoguće biti neutralan, jer ako si neutralan, onda si saučesnik. Biti objektivan ne znači tretirati sve strane isto, nego dati jednaku priliku svim stranama da kažu svoje.

U periodu od 1992. do 2010. Amanpour je bila CNN-ov glavni međunarodni dopisnik. Također je bila domaćin dnevnog CNN-ovog programa Amanpour, u kojem je intervjuirala svjetski poznate političare i medijske ličnosti, kao što su Robert Mugabe, princeza Rania, Ehud Barak, Hillary Clinton ili Bob Gates. Izvještavala je s glavnih svjetskih kriznih žarišta, kao što su Irak, Afganistan, Palestina, Iran, Izrael, Pakistan, Somalija, Ruanda, Balkan i SAD, tokom uragana Katrina.

Dobila je ekskluzivne intervjue od lidera Bliskog Istoka, Evrope i Afrike, uključujući iranske predsjednike Mohammada Khatamija i Mahmouda Ahmadinejada, kao i predsjednike Afganistana, Sudana i Sirije. Nakon napada 11. septembra 2001. bila je prvi strani dopisnik koji je intervjuirao britanskog premijera Tonyja Blaira, francuskog predsjednika Jacquesa Chiraca i pakistanskog predsjednika Perweza Musharrafa.

Između 1996. i 2005. autor poznatog američkog programa 60 Minutes Don Hewitt angažirao ju je za svoj program. Zadatak joj je bio da uradi 4-5 međunarodnih izvještaja godišnje, koji su joj donijeli nagradu Peabody 1998. godine. Hewittov nasljednik Jeff Fager nije bio u istoj mjeri oduševljen njenim radom, te je okončao njen ugovor s ovim programom.

Tokom njene karijere bilo je nezaboravnih momenata, kao onaj kad joj je Yasser Arafat spustio slušalicu dok ga je telefonski intervjuirala tokom opsade njegovog rezidencijalnog kompleksa u martu 2002.