Home Novosti BiH Nakon burnih reakcija povodom izjava visokog predstavnika, oglasili se iz OHR-a: Christian...

Nakon burnih reakcija povodom izjava visokog predstavnika, oglasili se iz OHR-a: Christian Schmidt nije stao na ničiju stranu

Danas je u zgradi Delegacije EU u BiH održan i sastanak ambasadora EU s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Željkom Komšićem.

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt nije stao na ničiju stranu već je govorio o situaciji i opisao različite stavove”, kazali su za N1 iz Ureda visokog predstavnika u BiH.

Televizija N1 uputio je upit OHR-u tražeći od visokog predstavnika da prokomentira posljednje izjave koje su uzburkale bh. javnost te da li te izjave/stavovi govore u kom smjeru se trebaju vršiti pregovori o izmjenama Izbornog zakona. Također, pitali smo da li visoki predstavnik smatra da BiH treba ići putem još jače konstitutivnosti umjesto građanskog uređenja kao i to da li je istina, što su pojedini mediji objavili, da bi OHR mogao utjecati na pregovore o Izbornom zakonu i u kontekstu toga da zagovara ograničavanje mandata na dva?

“Visoki predstavnik je u nedjelju, 5. septembra, sudjelovao na Konferenciji Njemačkog atlantskog društva, koja je imala za cilj upoznati sudionike s posebnim karakteristikama političkog i izbornog sistema BiH kako bi se dobila podrška za BiH. Visoki predstavnik je zahvalio predsjedavajućem Predsjedništva Komšiću koji je dao značajan doprinos ovoj konferenciji svojom izjavom putem video linka. Visoki predstavnik je govorio o situaciji i opisao različite stavove, pri čemu je napomenuo da su trenutni razgovori o reformi izbornog zakona teški. On nije stao ni na čiju stranu, a predložio je da se zajednički radi kako bi se na vrijeme započeli razgovori o zakonu ili izmjenama zakona, prije održavanja izbora 2022. godine. Visoki predstavnik poziva zakonodavna tijela u BiH da provedu preporuke ODIHR/GRECO -a i Venecijanske komisije i prezentiraju paket izbornih reformi koji je u skladu s demokratskim principima i odlukama Evropskog suda za ljudska prava i odlukama Ustavnog suda BiH koje se odnose na izbore. Svaki zakon treba poštivati principe Općeg okvirnog sporazuma za mir”, navodi se u odgovoru Ureda visokog predstavnika u BiH za N1.

Podsjetimo, danas je u zgradi Delegacije EU u BiH održan i sastanak ambasadora EU s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Željkom Komšićem. Nakon sastanka, Komšić je kazao da je ponovio svoj stav o izjavama Schmidta i naveo kako je Vlada Njemačka kazala da ne mijenja svoju politiku prema BiH niti milimetra.

Previous article“NISAM MOGAO VJEROVATI KADA SAM ČUO DA…”: Hrvatski ministar Grlić Radman pozvao Komšića da podnese ostavku, iznerviran je njegovim govorom na Bledu
Next articleOVO JE PREVRŠILO SVAKU MJERU: Brutalan napad Hrvatskog narodnog sabora na čovjeka koji je simbol borbe za ravnopravnost
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.