Home Novosti BiH NAKON DEBAKLA HRVATSKE DIPLOMATIJE, OGLASIO SE KOMŠIĆ: “NATO odbacio konstitutivnost, POZDRAVLJAM DEKLARACIJU!”

NAKON DEBAKLA HRVATSKE DIPLOMATIJE, OGLASIO SE KOMŠIĆ: “NATO odbacio konstitutivnost, POZDRAVLJAM DEKLARACIJU!”

Nakon današnjeg samita NATO-a u Bruxellesu objavljen je komunike u kojem se daje puna podrška suverenitetu i teritorijalnom integritetu naše zemlje, a lideri se pozivaju na posvećenost reformama. Iako je predsjednik susjedne Hrvatske Zoran Milanović insistirao da se u komunikeu, u članu posvećenom BiH, istakne značaj konstitutivnost naroda, do toga nije došlo.

Nakon objave komunikea NATO-a, oglasio se i član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

“U Deklaraciji ne stoji konstitutivnost naroda na čemu su iz Hrvatske snažno insistirali. To je još jedna delegitimizacija tog prevaziđenog etničkog koncepta na međunarodnoj sceni, jer se pokazuje da je on suprotan NATO i EU standardima. Stoga, ali i zato, pozdravljam Deklaraciju koja je usvojena na samitu NATO-a, i koja je još jednom potvrdila suverenitet BiH i podršku euroatlanskim reformskim procesima.

Što se tiče uvrštavanja Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH, podrška tome je očekivana, konstantna i nije nikakva novost. Neki su očekivali uvrštavanje tzv. legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda, ali do toga nije došlo jer bi to bilo u suprotnosti sa temeljenim vrijednostima NATO saveza.

Kada je riječ o izbornoj reformi, jasno je da se ona mora provesti isključivo u skladu sa presudama Evropskog suda za ljudska prava, koje vrlo eksplicitno nalažu odbacivanje konstitutivnosti.

Značajnim smatram i poziv, odnosno osudu politika koje pozivaju na podjele”, istakao je u saopštenju Komšić.

(SB)