Home Novosti Sin zločinca Ratka Mladića najavio preokret u presudi. Uzdaju se u jednu...

Sin zločinca Ratka Mladića najavio preokret u presudi. Uzdaju se u jednu osobu

Darko Mladić, sin osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića kojem je sud u Hagu potvrdio presudu doživotnog zatvora, najavio je reviziju presude

Darko Mladić je naveo da će odbrani za reviziju biti veoma korisno izdvojeno mišljenje sudije Priske Matimbe Nijambe.

On je za srbijansku TV Prva rekao da će biti upućen zahtjev i da Mladiću bude omogućeno da ide na liječenje, budući je general u takvom stanju da bi za njega izdržavanje kazne u Velikoj Britaniji ili Estoniji bilo smrtna kazna.

“Pokušaćemo opet da pošaljemo tim ljekarskih stručnjaka kod njega. Vidio sam da su u holandskom zatvoru, u kom se nalazi zatvor UN, posjete normalno dozvoljene. U ovom trenutku samo UN drže neka ograničenja i meni je bilo jasno od početka da su oni zloupotrijebili koronu da bi generala Mladića odsjekli od konsultacija sa ljekarima i advokatima – rekao je Darko Mladić.

Žalbeno vijeće Haškog tribunala potvrdilo je prije pet dana doživotnu kaznu za komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, ratnog zločinca Ratka Mladića, direktno odgovornog, između ostalog, za genocid u Srebrenici, najveći zločin na evropskom tlu od Drugog svjetskog rata, renosi Raport.

Odluke su donesene uz izuzete stavove sudije Nijambe, koja je po svakoj tački imala pozitiva mišljenja o žalbama Mladićeve odbrane i drugačije stavove od ostatka Žalbenog vijeća.